Asunnottomien tilanne, Helsinki jouluna 2005

Sosiaaliviraston virkamies esitti Uutisehti 100:ssa 12.12., että asunnottomien tilanne on ihan hyvä, koska jonakin yönä on Sahaajankadun asuntolassa ollut jopa 20 paikkaa vapaana. Lähdin selvittämään tätä uskomattomalta kuulostavaa väitettä (jonka tarkoituksellisuutta asunnottomuudesta vastuussa olevan virkamiehen esittämänä en muutenkaan ymmärrä).

Yökahvila Kalkersin tilastot ajalta 12.11. – 12.12. kertoivat, että Herttoniemen Sahaajankadun ensisuoja on ollut tänä aikana täynnä ainakin 7- 8 yönä. Yökahvilasta soitetaan melkein joka yö Sahaajankadulle ja tarkistetaan tilanne, etteivät asunnottomat lähde turhaan Kalliosta Herttoniemeen, jos asuntola sattuisi olemaan jo täynnä. Sahaajankadun kävijätilastot puolestaan kertoivat, että marraskuussa on ollut keskimäärin 46 yöpyjää/yö. Sahaajankadun maksimikapasiteetti on puolestaan 50 yöpyjää. Jos edellisenä yönä on ollut Herttoniemessä täyttä, ei asunnoton lähde Kalliosta Hertsikaan tarkistamaan tilannetta, koska matka on pitkä (Herttoniemen metrolta pitää vielä vaihtaa bussiin, johon ei välttämättä edes pääse kyytiin). Jos olisin asunnoton, yrittäisin tällaisessa tilanteessa päästä Kalkersiin (usein täynnä), rappukäytävään tai putkaan.

Diakonissalaitoksen Villa Väistössä on puolestaan 22 paikkaa; täysiä lähes koko ajan.

Sosiaaliviraston käsitys asunnottomien tilanteesta on joko täysin väärä tai julkisuudessa esitetty tieto on jollain tapaa tarkoitushakuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.