Vihreät poliitikot demariministereille:TYÖTTÖMYYSTURVA MYÖS TUTKIJOILLE JA TAITEILIJOILLE

Tiedote19.2.2007

Kansanedustajat Kirsi Ojansuu ja Janina Andersson sekä eduskuntavaaliehdokas Outi Alanko-Kahiluoto kritisoivat Haataisen ja Filatovin toimintaa taiteilijoiden ja tutkijoiden sosiaaliturvan suhteen. Työelämän muutos haastaa lainsäätäjät: lain on oltava oikeudenmukainen ja sosiaaliturvan kuuluttava kaikille työn tyyppiin katsomatta. Tällä hetkellä työttömyysturvassa on aukkoja, jotka heikentävät epätyypillisemmissä työsuhteissa ja – tehtävissä työskentelevien asemaa.

Tutkijoilta ja taiteilijoilta evätään työttömyysturva, sillä heidän katsotaan työttöminäkin työllistyvän omassa työssään. Laki on epäselvä sen suhteen, mitä omassa työssään työllistyminen tarkoittaa. Tulkinnat vaihtelevat työvoimatoimistosta riippuen.

– Tutkijat jäävät ilman työttömyysturvaa, sillä heitä ei määritellä työttömiksi, vaikka he olisivat valmiita ottamaan vastaan kokoaikatyötä. Tein tästä aiheesta kirjallisen kysymyksen perjantaina, Janina Andersson toteaa.

Taiteilijoiden ja tutkijoiden sosiaaliturva on demariministerien vastuulla: sosiaaliturvasta vastaa sosiaali- ja terveysministeri Haatainen,työvoimahallinnon toiminnasta työministeri Filatov.

– Demareille näyttää olevan vaikeaa ymmärtää tavanomaisesta poikkeavien työsuhteiden erityispiirteitä. Tutkijat ja taiteilijat joutuvat kärsimään tästä. On ikävää, että kipeästi kaivattu sosiaaliturvalain uudistus jätettiin tekemättä Vanhasen hallituksen aikana. Puuttuiko poliittista tahtoa? Lainuudistus tulee toteuttaa pikaisesti ja erillislakina, kuten urheilijoilla, korostaa Kirsi Ojansuu.

Työministeriössä on valmisteilla uusi ohjeistus työvoimahallinnolle tutkijoiden työttömyysturvan kriteeristöksi. Työryhmässä ei kuitenkaan ole tutkijoiden edustajia.

– On käsittämätöntä, että tutkijat on jätetty prosessin ulkopuolelle. Ongelmia ei voi käsitellä ilman heidän työnsä, sen olosuhteiden ja rahoituksentuntemusta. Valmisteluun on otettava yliopistojen, säätiöiden jaTieteentekijöiden liiton edustajat, toteaa Outi Alanko-Kahiluoto.

Lisätietoja :
Kirsi Ojansuu p.050 511 3140
Janina Andersson p. 050 511 3040
Outi Alanko-Kahiluoto p. 050 561 4492

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.