Helsingin Energian on otettava ilmastokysymykset vakavasti

Helsingin Vihreät: Helsingin Energian on otettava ilmastokysymykset vakavasti

Piiriyhdistyksen kannanotto 6.9.2007

Helsingin Vihreät hämmästelevät Helsingin Energian toimitusjohtaja Seppo Ruohosen lausuntoja Tekniikka & Talous -lehdessä 30.8. Ruohonen tyrmää keskustelun uusiutuvan energiantuotannon lisäämisestä, vaatii Kollajan valjastamista ja suhtautuu nuivasti energiankulutuksen vähentämiseen.

– Kaiken keskustelun lähtökohtana tulisi olla energiantarpeen vähentäminen energiankäyttöä tehostamalla, muistuttaa Helsingin Vihreiden ilmastoryhmän puheenjohtaja Piia J. Häkkinen.

Helsingin Vihreät arvostavat Helsingin Energian saavutuksia sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Menneet saavutukset eivät kuitenkaan saa olla kehittämisen esteenä. Energiankäytön tehokkuudessa ja tuotantotavoissa riittää edelleen parannettavaa.

Kaupungin liikelaitoksena Helsingin Energian tulee pyrkiä ekologisesti kestäviin ratkaisuihin, ei pelkkään voittojen maksimointiin. Helsinkiläisten enemmistö on juuri kyselytutkimuksessa osoittanut kannattavansa uusiutuvan energiantuotannon lisäämistä. Kaupunkilaisia on kuunneltava, sillä juuri he ovat Helsingin Energian omistajia.

Helsinki jäi jumbosijalle pohjoismaisten kaupunkien päästövertailussa. Nyt pitäisi löytää keinoja vähentää kaupungin ilmastokuormitusta. Helsingin Energia on osoittanut olevansa hyvä tuottamaan voittoa energian myynnillä. Olisi luonnollista, että sen tulostavoitteissa näkyisi myös energiatehokkuus ja uusiutuvien osuuden lisääminen.

Vihreitä ihmetyttää myös Helsingin Energian into Kollajan altaan rakentamiseen koskiensuojelulaista välittämättä.

– Uudet tekoaltaat ovat kestämättömiä luontoarvojen menetyksen ja haitallisten metaanipäästöjen takia, huomauttaa Häkkinen. Altaaseen mätänemään jäävä eloperäinen aines aiheuttaisi valtavat päästöt. Vesivoimaa voidaan lisätä jonkin verran nykyisten laitosten tehonnostoilla. Muuten uusiutuvien energianlähteiden lisäämisessä olisi turvattava tuuleen ja biomassaan, mihin on Helsingissäkin osoitettu olevan hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Lisätietoja:
Piia J. Häkkinen
, Helsingin Vihreiden Ilmastoryhmän pj., p. 040 824 1649, hakkin[a]iki.fi

Outi Alanko-Kahiluoto, Helsingin Vihreiden hallituksen pj., kansanedustaja, p. 050 512 1727, outi.alanko-kahiluoto[a]eduskunta.fi

Viitteet:
Helsingin Energian toimitusjohtajan haastattelu Tekniikka & Taloudessa:
http://www.tekniikkatalous.fi/doc.ot?f_id=1216216

Uusiutuvien potentiaalikartoitus, joka osoittaa, että uusiutuvien lisäämismahdollisuuksia Helsingissä on, jos vain niiden käyttöönottoon on poliittista tahtoa:
http://www.hel.fi/wps/wcm/resources/file/
ebdcc00b60d6ce3/potentiaalikartoitus.pdf

Helsinkiläiset kannattavat hakevoimalan rakentamista:
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/
Yli+puolet+helsinkil%C3%A4isist%C3%A4+kannattaa+suurhakevoimalaa/1135229450436

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.