Miten lapsia suojellaan

Pihkapuisto on näyttävästi esillä Helsingin Sanomissa. Jotenkin koko juttu on epätodellinen, kuin Dickensin romaanista. Hesarin nettisivuilla on jutun yhteydessä ääniklippi, jossa paikalla käynyt poliitikko (minä) kuvailee tiloja synkiksi, ahdistaviksi, masentaviksi, sokkeloisiksi ja epäterveellisiksi. Eihän tuollaisia tiloja meillä pitänyt olla! Venäjällä lastenkodit ovat huonokuntoisia mörskiä, joissa lapset pidetään lukkojen takana, piilossa kansalta ja päättäjiltä.

Pihkapuiston lastensuojelulaitos on ollut Herttoniemessä 21 vuotta. Olen asunut lasteni kanssa Herttoniemessä 11 vuotta. Tulin tietoiseksi laitoksesta vasta, kun siinä asuneen nuoren vanhemmat ottivat minuun yhteyttä. Lapsi oli ollut Pihkapuiston tiloissa neljä kuukauttaa odottamassa sijoitusta seuraavaan paikkaan. Pihkapuisto on synkkä tahra kiiltävän metropoli-Helsingin kyljessä. Alitajunnasta noussut kummajainen, päivätajunnan kauhu.

Huostaanotettujen päihdeongelmaisten lasten lastensuojelulaitos ei säteile ympäristöönsä millään tavalla. Ei, koska lapset tuodaan laitokseen autolla ja viedään seuraavaan sijoituspaikkaan autolla. Joskus ambulanssilla. Laitoksessa lapset ovat lukkojen takana. Ikkunatkin ovat iskunkestävät.

Hesarissa kerrotaan minun ihmettelevän, miten kaupunki voi kävellä sosiaalilautakunnan päätöksen yli, ja jättää rakentamatta Pihkapuistolle uudet, tarkoitukseen hyvin sopivat, turvalliset ja hengittävät tilat Abraham Wetterin tielle, Pihkapuiston laitoksen läheisyyteen. Sosiaalilautakunta päätti tällaisesta uudisrakennuksesta vuosi sitten, mutta vaikka uudisrakennukselle on tontti olemassa, hankesuunnitelma olemassa, ja jopa rahatkin investointisuunnitelmassa, on hanke haudattu kaikessa hiljaisuudessa. Kenen poliittisella päätöksellä?

Hesari kirjoittaa minun sanoneen, että on käsittämätöntä ja moraalitonta jättää tässä yhteudessä Abraham Wetterintien tontti käyttämättä. Miksikö? Siksi, että huostaanotettuja lapsia on pidetty epäasianmukaisissa tiloissa parikymmentä vuotta sillä verukkeella, ettei parempia tiloja ”tästä kaupungista kerta kaikkiaan löydy”. No hitto vieköön, jos ei löydy niin rakennetaan! Lastensuojelun tarve kasvaa koko ajan. Päihdeongelmat lisääntyvät. Huonokuntoiset tilat tulevat entistä huonokuntoisemmiksi. Vaikka Pihkapuiston toiminta siirrettäisiin Lapinlahteen vuonna 2011, uusi Abraham Wetterin tien rakennus valmistuisi vuonna 2009 jos sitä alettaisiin rakentaa nyt. Tiloista saataisiin tarkoitukseensa sopivat, ja Lapinlahteen voisi muuttaa joko Pihkapuisto tai joku muu lastensuojelun yksikkö.
Ei se niin vaikeaa ole. Pitää vain päättää suojella elämän kolhimia lapsia parhaalla mahdollisella tavalla ja tarjota heille parasta mahdollista mitä poliittisella päätöksellä saadaan aikaan. Ei surkeinta mitä tästä kaupungista löytyy. Ei entistä poliisiputkaa. Ei ikkunattomia sellejä, joista palohälyttimen ääni ei kuulu ulkopuolelle. Ei katosta tippuvia betonimöhkäleitä. Ei lattialle tulvivaa sadevettä. Ei tunnetta siitä, etten ole minkään arvoinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.