Paras tapa säästää on tuhlata nuoriin

Budjetti saatiin viimein kasaan eilen. Lähdin Säätytalolta melko huojentuneissa tunnelmissa. Ehkä se tällä hallituskokoonpanolla on paras mihin nyt pystyttiin. Keskusta sai alvinsa. Mutta ehkä juuri siksi, että tuo päätös oli niin hölmö, saatiin monia hyviä, kokonaisuutta tasapainoittavia päätöksiä. Kunnallisveron verottoman tulon alaraja nousee 2200 euroon. Hienoa! Tätä olemme pitkään vaatineet, ja nyt se tässä paketissa meni läpi. Alarajan nosto merkitsee 185 euron lisäystä vuodessa pienituloisen kukkaroon. Vähän, mutta parempi kuin ei mitään – kyllä tästäkin saatiin vuosia taistella. Ravintolaruuan alvin alennus tässä tilanteessa oli pelkästään järkevää, jos ajattelee, että suurin osa ns. ravintolaruuasta on lounasruokailua, ja ehkä on hyvä, että pienet lounaspaikat pysyvät pystyssä kuin että työntekijät hakevat lounaansa kaupasta eväinä. Ravintola-alan työntekijöissä on paljon pienipalkkaista porukkaa.

Karkkiveron korotus tosin nostatti kritiikkiä kotona. Lapset vaativat korotusta karkkipäivärahaan. Mutta kaikkia ei voi miellyttää.

Kulttuuri sai hyvän tuen, lähes kaikki kulttuuribudjetin korotusesitykset menivät läpi. Tämä taspainoittaa tilannetta kentällä, kun kunnat taantuman aikana todennäköisesti joutuvat säästämään myös kulttuuribudjetissa.

Budjetti on tematisoitu niin, että siinä painottuvat lisäykset nuorten työllistämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Työpajayhdistyksen puheenjohtajana olen riemuissani reilusta panostuksesta työpajatoiminnan ja ns. etsivän nuorisotyön kehittämiseen. Maahanmuuttajien kielikoulutuksen määrärahalisäykset, samoin kuin koulutuspaikkojen lisäys ovat perusteltuja, järkeviä toimia.

Kehitysmäärärahat nousevat tässä budjetissa vain vähän, neljä miljoonaa euroa, mikä on paljon vähemmän kuin alun alkaen suunniteltiin. Mutta voi pojat, kyllä siitäkin saatiin tapella. En voi olla harmissani koska tiedän, että Vihreät tekivät kaikkensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.