Monimuotoisuutta metsänhoitoon

Kävimme eduskunnassa torstain suullisen kyselytunnilla keskustelua metsänhoidosta. Kysyin maa- ja metsätalousministeri Anttilalta, miten hän aikoo edistää metsänhoidon kehittymistä monimuotoisempaan ja ekologisempaan suuntaan.

Sirkka-Liisa Anttila toi syyskuun lopun Helsingin Sanomissa esille muuttuneita ajatuksiaan Suomen metsien hoidosta. Ministerin ajatukset kuulostivat luonnonsuojelun näkökulmasta jopa hämmästyttävän hyviltä.

Anttila esitti, että metsänhoidon keinovalikoimaa pitää laajentaa ja omistajille antaa enemmän mahdollisuuksia valita itse, miten haluavat metsiään hoitaa.

Vielä viime kesänä maa- ja metsätalousministeriö oli ollut esittämässä metsälain uudistusta, jossa olisi jatkettu perinteisellä linjalla. Lakiesitys sai kuitenkin lausuntokierroksella niin murskaavan vastaanoton – jopa metsäteollisuuden vahvat toimijat Metla ja MTK kritisoivat esitystä – että ministeri pisti sen uudelleenvalmisteluun.

Ministeri on luvannut, että uudistukset metsälakiin tehdään viimeisimmän ekologisen tiedon pohjalta ja uudistusta valmistelemaan kutsutaan myös ”toisinajattelijat” – mikä toivottavasti tarkoittaa luonnonsuojeluväkeä.

Mielipidepittaukset osoittavat, ettei nykyisillä metsänhoitotavoilla ole enää laajaa yhteiskunnallista hyväksyntää. Kansalaiset haluavat metsänhoitoon ekologisempaa näkemystä, ja syystä: tehometsätalous on suurin syy metsälajien katoamiseen ja monimuotoisuuden vähenemiseen.

Myös metsien käytön yhteiskunnallinen tehtävä on muuttunut. Tästäkin syystä metsäteollisuuden on jatkossa syytä panostaa määrän sijasta laatuun. Jatkuvan kasvatuksen periaatteilla hoidettu metsä tuottaa hyvälaatuista puutavaraa pitkälle jalostettujen puutuotteiden raaka-aineeksi. Uusimman tutkimustiedon valossa jatkuva metsänhoito on avohakkuita jopa taloudellisesti kannattavampaa.

Ensi vuosi on luonnon monimuotoisuuden teemavuosi. Olisi hienoa, jos Suomessa päästäisiin jo ensi vuonna hoitamaan metsiä monimuotoisuutta ja luonnollista uusiutumista varjelevalla tavalla.

Katseet kohdistuvat ministeri Anttilaan – on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.