Puhe ydinvoimakäsittelyssä

Outi Alanko-Kahiluoto /vihr: Arvoisa puhemies! Huominen päätös on tämän vaalikauden tärkein ja jää historiaan. Me ratkaisemme sen, miten sähköä Suomessa tuotetaan sitten, kun meitä ei enää ole. Me olemme vastuussa tuleville polville siitä, tuotetaanko Suomessa sähköä turvallisesti ja kestävästi vai tavalla, jonka riskeistä meidän on mahdotonta kantaa vastuuta.Ydinvoima ei ole eettinen valinta. Tästä todistaa yksin se, ettei meillä edelleenkään ole ydinvastuulakia. Yksikään vakuutusyhtiö ei ole halukas ottamaan vastuuta ydinvoimariskeistä, jotka toteutuessaan tuottavat enemmän tuhoa ja kustannuksia kuin voidaan minkään valtakunnan valuutalla korvata. Turvalliseen, kestävään energiaan pitää panostaa kaikin käytettävissä olevin keinoin, ei valita energiamuotoa, joka kuuluu menneisyyteen ja jonka raaka-aine on ehtyvä. Me emme halua taantuvaa, menneeseen aikaan kaihoavaa Suomea, joka myy isiensä maat ydinjätteen hautapaikoiksi. Tämä maa on meille rakas, ja siksi haluamme sille hyvää.

Miksi valita taantumuksellinen ydinvoima, kun yhtä hyvin on mahdollista valita päästötön, ympäristöä säästävä, kestävä, kotimaista työvoimaa työllistävä, kotimaista raaka-ainetta käyttävä ja Suomen elinvoimaisuutta ylläpitävä vaihtoehto? Ydinvoima ei sodi vain moraalia vaan myös järkeä vastaan.

Miksi valita ydinvoima, jonka mahdollisuudet työllistää Suomea ovat jo nyt osoittautuneet suureksi pettymykseksi? Kotimaisessa uusiutuvassa energiassa on valtava potentiaali luoda Suomeen uusia työpaikkoja ja hyvinvointia. Kestävä, hajautettu energia tuottaa enemmän ja pysyvämpiä työpaikkoja kuin ydinvoima ikinä. Tämä siksi, että kestävät vaihtoehdot perustuvat kotimaiseen osaamiseen, teknologiaan ja raaka-aineisiin. Uusiutuva energia loisi uutta yrittäjyyttä ja työpaikkoja tasapuolisesti ympäri Suomen. Merkittävä osa näistä työpaikoista tulisi maaseudulle ja tehdaspaikkakunnille, joilla uudesta työstä on kaikkein suurin hätä.

Toisin kuin ydinvoima kotimainen hajautettu energiatuotanto ei työllistä vain rakentamisvaiheessa, vaan luo kestäviä, laadukkaita työpaikkoja. Siksi ääni ydinvoimaa vastaan on ääni suomalaisen työn puolesta. Hajautettu energiatuotanto työllistäisi asentajia, metsänomistaja, rakentajia, sorvaajia, metsureita, insinöörejä jne. ympäri Suomen. Hajautetun energiatuotannon valitseminen olisi uuden alku, ei haikailua menneeseen, jota takaisin ei saada. Hajautettuun energiatuotantoon panostaminen loisi edellytykset nimenomaan uuden yrittäjyyden kasvuun ympäri maata. Siksi se, joka valitsee ydinvoiman, toimii näitä mahdollisuuksia ja yrittäjyyttä vastaan.

Energiatehokkuusratkaisujen ja uusiutuvan energian tekniikoiden maailmanmarkkinat kasvavat kovaa vauhtia. Uusiutuvassa energiassa meillä on erinomaiset edellytykset luoda myös kansainvälistä kasvua ja uusia menestystarinoita. Esimerkiksi yksin tuulivoimateollisuus toisi teknologiateollisuuden arvion mukaan vuonna 2020 Suomeen 30 000 henkilötyövuotta. Kestävä energiatekniikka on ainoita raskaan teollisuuden aloja, joka kasvaa teollisuusmaissa. Esimerkiksi Saksassa auringolla, tuulella ja biomassalla tuottavan energian parissa työskentelee jo nyt neljännesmiljoona saksalaista. Taloustaantumankin keskellä uusiutuvan energiateknologian yritykset ovat jatkaneet kasvuaan ja palkanneet uutta väkeä. Uusiutuvaa energiateknologiaa pidetään vahvimpana ehdokkaana Suomen uudeksi vientivaltiksi. Tiedämme, että ilmastokriisin välttäminen edellyttää maailmanlaajuista ja radikaalia muutosta kohti energiansäästöjä ja uusiutuvan energian käyttöä. Tämä muutos paitsi pelastaa meidät ilmastokatastrofilta myös työllistää.

Meidän päättäjien pitää keskittyä varmistamaan Suomen osuus näistä uusista työpaikoista, joita uusiutuva energia ja energiaa säästävä teknologia tarjoavat. Meidän pitää panostaa kestäviin ratkaisuihin kotimaassa ja auttaa suomalaisia yrityksiä rohkeasti suuntaamaan alan kasvaville kansainvälisille markkinoille.

Ydinvoiman ja uusiutuvan energian vastakkainasettelu ei ole keinotekoista. Meidän on nimenomaan valittava niiden väliltä. Ydinvoiman lisärakentaminen vie mattoa kotimaisten energiaratkaisujen ja niiden työllistämisvaikutusten alta, siksi olemme nyt tienhaarassa valintatilanteessa. Mitä enemmän pääomia sidotaan ydinvoimaan, sitä vähemmän niitä jää uusiutuviin. Jos siis haluatte osoittaa isänmaallisuutta, valitsette ilman muuta uusiutuvan energian ja sanotte ydinvoimalle selkeän ”ein”.

Arvoisa puhemies! Siitä päätöksestä, jonka eduskunta tällä viikolla ydinvoimasta tekee, voi tulla meidän kestävä perintömme tuleville sukupolville, jotka kiitollisuudella muistavat meitä kaukonäköisyydestä, kun ydinvoima jätettiin historiaan, minne se kuuluu, ja sen sijaan valittiin turvallinen, päästötön, kansakuntaa yhdistävä ja eheyttävä ja taloutta uuteen nousuun elvyttävä uusiutuvan energian vaihtoehto. Valinta on meidän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.