Pitkäaikaisasunnottomuudesta päästävä eroon

Osallistuin tänään Lahdessa pidettyyn valtakunnalliseen asunnottomuusseminaariin. On ilo havaita, että tällä vaalikaudella toteutetusta asunnottomuuden vähentämisohjelmasta on saatu todella hyviä tuloksia. Määrällinen tavoite, 1250 uuden asunnon rakentaminen, on jopa ylitetty. Myös ohjelman rahoitusmalli on osoittautunut toimivaksi ja riittäväksi. Ohjelmassa on kehitetty uudenlainen Asunto ensin-lähestymistapa syrjäytymisen ehkäisemiseen. Kun ihmisen asuminen on ensin järjestetty, helpottuu muun elämän, kuten päihteiden käytön hallinta. Tämä lähestymistapa pitäisi ottaa käyttöön kaikkialla: on esimerkiksi kestämätöntä, että maahanmuuttaja voi nykyisin päästä lähtemään vastaanottokeskuksesta ilman tiedossa olevaa asuntoa. Asuminen on jokaisen oikeus.

Tuloksellista asunnottomuusohjelmaa pitää jatkaa ensi hallituskaudella. Riittävä rahoitus on turvattava. ARA:n myöntämisvaltuuden lisäksi rakentamiskustannuksiin on saatava korvamerkittyä valtion rahaa. Asunnottomuuden vähentäminen ei nimittäin merkitse vain kustannuksia, vaan sekä inhimillistä että taloudellista säästöä: laitosasumisen sekä sairaala- ja päihdepalvelujen käytön väheneminen on tuottanut myös selvää säästöä, vuoden 2009 loppuun mennessä arviolta 3,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.