Toimivat terveyspalvelut kaikkialle Helsinkiin

Olin tänään Vuosaaressa, kauppakeskus Columbuksessa, jossa paikalliset Vihreät olivat tapaamassa alueen asukkaita.

On järkyttävää, miten paljon kaupunkilaisilta kuulee tarinoita toimimattamista terveyspalveluista. Etenkin vanhusten ja työttömien on vaikea saada tarvitsemaansa hoitoa. Terveyskeskuksissa ei ole tarpeeksi lääkäreitä. Jos ylipäätään saat lääkäriajan viikkojen tai jopa kuukausien jonotuksen jälkeen, et välttämättä saa sitä lähetettä etkä tutkimusta, jonka tarvitsisit.

Sinänsä tässä ei ole Itä-Helsingin alueella mitään uutta. Näin oli jo 14 vuotta sitten, kun muutimme ensimmäisen lapsemme synnyttyä Herttoniemeen ja aloimme käyttää kunnallisia terveyspalveluita – siihen saakka olin itse yliopiston opiskelijana ollut oikeutettu YTHS:n suhteellisen toimiviin terveyspalveluihin. Herttoniemi on ollut pitkään niiden terveysasemien joukossa, jonne on vaikea saada ei-akuuttia lääkäriaikaa (emmekä aina ole saaneet aikaa kuumeiselle lapsellekaan).

Raskaan väestövastuun alueita pitäisi resurssoida nykysitä paljon paremmin, että asukkaat pääsisivät tasapuolisesti hoitoon silloin kun hoitoa tarvisevat. Peruskoulun puolella meillä on Helsingissä niin sanottu positiivisen diskriminaation ylimääräinen määräraha, jota myönnetään niille kouluille, joiden oppilaiden vanhemmissa on keskimääräistä enemmän työttömiä ja toimeentulotuen saajia. Tämä on toimiva alueellisia eroja tasaava periaate – joskin tämän määrärahan pitäisi olla nykyistä paljon suurempi, jotta sillä kavennettaisiin riittävästi alueellisia eroja. Ja saman hyvinvointieroja tasaavan määrärahoja oikeudenmukaisesti kohdentavan periaatteen pitäisi olla riittävänä käytössä myös terveyspalveluiden puolella.

Yksi asia on nimittäin varma: Helsingilläkään ei ole varaa huonosti toimiviin terveyskeskuksiin. Tämä on ensimmäinen sääntö, jos halutaan tehdä viisasta, pitkän tähtäimen talouspolitiikkaa, josta kokoomus niin paljon puhuu. Painopisteen siirtäminen erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon tuo takuuvarmasti säästöjä myös Helsingille.

Toiseksi, asukkaiden yhtäläiset oikeudet toimiviin peruspalveluihin on säädetty myös perustuslaissa.

Eriarvoisuuden poistaminen edellyttää, että heikompiosaisista huolehditaan; esimerkiksi työttömien ja pätkätyöntekijöiden terveyspalvelut on saatettava työssäkäyvien palveluiden tasalle. On hälyttävää, että Helsingissä miesten eliniän odote on alemman tulotason asuinalueilla jopa kymmenen vuotta lyhyempi kuin varakkaimmilla alueilla. Ei uskoisi, että näin voi olla 2000-luvun Suomessa!

Helsingissä käydään paraikaa budjettineuvotteluita kolmen suurimman puolueen kesken. Toivottavasti tarve kaventaa terveyseroja muistetaan myös neuvottelupöydässä. Poliitikot ansaitsevat luottamuksensa nimenomaan sillä, että julkisten palveluiden avulla huolehditaan ihmisten perustarpeista – ja siis ihmisten lakisääteisten perusoikeuksien toteutumisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.