Pätkätyöläisille lomapankki

Jätin sosiaali- ja terveysministeriölle tällä viikolla kirjallisen kysymyksen siitä, aikovatko he edistää pätkätöitä tekevien vuosilomapankin toteutumista. Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt lomapankista selvityksen. Selvityksessä todetaan, että koska lomapankilla olisi monia vaikutuksia työttömyysturvajärjestelmään, olisi näitä kahta syytä käsitellä samassa ministeriössä, eli STM:ssä.

Lomapankkia tarvitaan, koska pätkätöitä tekevillä ei oikeus palkalliseen vuosilomaan nykyisellään toteudu. Joko lomaa ei ehdi lyhyen työsuhteen aikana kertyä tarpeeksi, tai sitä ei ehditä pitää – uusi työ kun on otettava vastaan heti, kun sen vain saa. Niinpä pätkätyöläiselle loma yleensä maksetaan rahana, ns. lomakorvauksena. Raha ei kuitenkaan voi korvata lepoa, kuten kaikki tiedämme. Pätkätyöläinenkin tarvitsee lomansa.

Lomapankin idea olisi tallettaa lomakorvaukset sinne, jotta niitä voitaisiin käyttää toimeentulona silloin, kun lomaa on mahdollista pitää. Ratkaisematta on kuitenkin vielä monia yksityiskohtia. Esimerkiksi se, voidaanko työnantajaa velvoittaa antamaan pätkätyöläiselle hänen aiemmista työsuhteista ansaitsemaansa lomaa. Jään odottelemaan STM:n vastausta siitä, miten nämä asiat aiotaan ratkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.