Kiskon klinikalle jatkoa!

Helsinki aikoo lopettaa päihderiippuvaisten kuntoutuspalvelujen ostamisen Kiskon klinikalta. Kiskossa tarjotaan lääkkeetöntä yhteisöhoitoa, jonka tarkoituksena on pääseminen pysyvästi päihteistä eroon.

Kyseessä on merkittävä päihdehoitoja koskeva hoitolinjaus – erityisesti, kun samaan aikaan on tarkoitus lisätä korvaushoitopaikkoja.

Sosiaaliviraston mukaan syynä yhteisöhoidon vähentämiseen on se, ettei tulijoita ole. Poliitikolle kentältä kantautuva viesti on päinvastainen: tarvetta olisi enemmän kuin hoitopaikkoja. Kysymys kuuluukin, mistä on kyse: ainaisesta säästötarpeestako? Yrittääkö sosiaalivirasto säästää päihdeongelmista kärsivien kustannuksella?

Pitkäkestoisissa yhteisöllisissä hoitomuodoissa on kyse kokonaisvaltaisesta terapiasta, jolla yritetään puuttua huumeidenkäyttäjän elämään usein kuuluviin moninaisiin ongelmiin. Korvaushoito on menetelmänä toisenlainen.Se soveltuu vain opiaattiriippuvaisille, joita päihteiden ongelmakäyttäjistä on vain pieni osa.

Kisko on paitsi tarjonnut tuloksekasta hoitoa, myös selvittänyt hoidon vaikuttavuutta seuraamalla asiakkaita hoidon jälkeen, mitä kaupungin omat yksiköt eivät ole tehneet. Kiskon selvityksen mukaan jopa 80 prosenttia hoidon läpikäyneistä jatkaa raitista elämää.

Kaupunginkin tulisi tehdä kunnollista seurantaa hoidon jälkeisestä ajasta ja näin arvioida hoidon vaikuttavuutta. Kilpailutuksen kriteerinä ei saa olla pelkkä hinta. On yhteiskunnan etu, että mahdollisimman monelle tarjotaan aito mahdollisuus päästä kokonaan irti huumeista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.