HS-raadin enemmistö pienituloisten puolella

HS-raadin viikon kysymyksenä oli tällä viikolla itsekin esilläpitämäni "pitäisikö perusturvaa korottaa irrallaan ansioturvasta".  Raadin vastaukset ovat iloista luettavaa: 72 % raatilaisista on sitä mieltä, että tasokorotus perusturvaan pitäisi ainakin kertaluontoisesti tehdä irrallaan ansioturvasta.

Tätähän olen itse ehdottanut: perus- ja ansioturvan välinen kytkös pitäisi avata kertaluontoisesti, jotta perusturvan tasoa saataisiin hilattua ylöspäin ja perus- ansioturvan välistä kuilua kavennettua. Tämän jälkeen kytkös olisi toki mahdollista solmia uudelleen.

Työelämä on muuttunut sellaiseksi, että yhä harvemmalla on ylipäänsä mahdollisuus ansiosidonnaisiin etuuksiin. Niitä vaille jääviä väliinputoajia ovat usein esimerkisi pätkätyöläiset, itsensä työllistävät ja apurahansaajat. Sosiaaliturvan kytköstä työmarkkinastatukseen tulisikin höllentää.

Ansio- ja perusturvan välisestä kytköksestä jääräpäisesti kiinnipitäviä löytyy niin työmarkkinakentän vasemmalta kuin oikealta laidalta. Samoin löytyy onneksi niitä, jotka osaavat ylittää kapeakatseisen oman edun ajamisen ja kohdentaa solidaarisuutensa heikoimmassa asemassa oleviin. Tästä osoituksena Vasemmistofoorumin puheenjohtajan Ruurik Holmin ansiokas kolumnikirjoitus Kansan Uutisissa.

Perusturvan korottaminen on ehdottomasti tulevien hallitusneuvottelujen keskeisimpiä sosiaalipoliittisia kysymyksiä. Yhdessä ay-liikkeen kanssa olisi löydettävä tapa, jolla korotus voidaan tehdä. Yksi ratkaisu olisi kohdentaa korotus perusturvaetuuksien lisäksi kaikkein pienimpiin ansioturvaetuuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.