Taide

Hyvitysmaksu laajennettava kännyköihin

Teosten kopioinnista yksityiseen käyttöön suoritettava korvaus eli hyvitysmaksu on viime vuosina tuottanut entistä vähemmän tuloja taiteen ja kulttuurin tekijöille. Voi puhua romahdusmaisesta laskusta: kun vuonna 2008 järjestelmän tuotto oli vielä 12 miljoonaa euroa vuodessa, arvioidaan kuluvan vuoden tuotoksi enää noin 6,4 miljoonaa euroa.

Hyvitysmaksujärjestelmän ajautuminen romahduksen partaalle johtuu siitä, ettei sen piiriin kuuluvien laitteiden määrää ole pitkään aikaan päivitetty. Useimmat niistä laitteista, joihin nykyisin kopioidaan musiikkia ja kuvatiedostoja – mediapuhelimet, ulkoiset kovalevyt, mp3-soittimet, usb-muistit – ovat hyvitysmaksun ulkopuolella. Niille talllennetuista kopioista teosten alkuperäiset tekijät eivät siis saa minkäänlaista tuloa.

Haluttomuus hyvitysmaksujärjestelmän kehittämiseen on osittain johtunut siitä, että järjestelmän ennakoidaan lähitulevaisuudessa tarvitsevan perustavanlaatuista remonttia. Musiikin kulutustottumukset ovat muuttuneet niin, että yksityisen kopioinnin arvellaan jossain vaiheessa vähentyvän, kun lataaminen suoraan netistä esimerkiksi Spotifyn kaltaisten palvelujen kautta yleistyy.

Toistaiseksi tutkimukset osoittavat kuitenkin, että yksityinen kopiointi on edelleen lisääntynyt. Esimerkiksi puhelimia käytetään musiikin tallentamiseen vähintäänkin merkittävässä määrin: tutkimusten mukaan yli miljoona suomalaista käyttää mediapuhelintaan musiikin tallentamiseen niin aktiivisesti, että heillä on puhelimessaan keskimäärin 92 musiikkikappaletta.

Olisikin karkea virhe antaa nykyisen järjestelmän luhistua sillä välin, kun parempaa järjestelmää odotellaan. Ei ole mitään tietoa siitä, milloin uudentyyppinen järjestelmä mahdollisesti voisi tulla käyttöön. On arveltu, että Suomessa kannattaa odottaa EU:n toimia asiassa, sillä järjestelmät saatetaan joutua joka tapauksessa harmonisoimaan jollain aikavälillä.

Nykyinen järjestelmä on päivitettävä vastamaan nykyisin käytössä olevaa laitekantaan. On asianmukaista, että tekijät saavat korvauksen sen perusteella, miten paljon heidän teoksiaan tosiasiassa kopioidaan. Hyvitysmaksu pitäisikin välittömästi laajentaa koskemaan myös mediapuhelimia. On arveltu, että näin voitaisiin saada 2 miljoonaa euroa lisää tuottoa vuodessa.  Summa käytettäisiin taiteen, kulttuurin ja erityisesti nuorten taiteilijoiden tukemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.