Ilmastorahaa transaktioverolla

Eräs eilen päättyneiden Cancunin ilmastoneuvotteluiden tärkeimmistä saavutuksista on päätös perustaa rahasto tukemaan kehitysmaiden ilmastotyötä. EU:n, Japanin ja Yhdysvaltojen johdolla rikkaat maat sitoutuivat yhteensä 100 miljardin dollarin vuositason rahoituksen kokoamiseen vuoteen 2020 mennessä.

Kotimaisissa medioissa on välittömästi ryhdytty arvuuttelemaan sitä, miten suuren loven kehitysmaille koottava summa Suomen budjetista lohkaisee. Tähän mennessä Suomi on sitoutunut tukemaan kehitysmaiden ilmastotyötä noin 110 miljoonalla eurolla tämän, ensi ja sitä seuraavan vuoden aikana.

Historiallinen vastuu ilmastonmuutoksesta on rikkailla mailla ja siksi on oikein, että ne tukevat kehitysmaita myös omista budjeteistaan. On kuitenkin selvää, että laman kurittamien rikkaiden maiden kirstuista ei yksin saada koottua koko tarvittavaa summaa. Sen kokoamiseksi tarvitaan uudenlaisia, kansalliset rajat ylittäviä rahoituslähteitä, kuten kansainvälisiä veroja.

Juuri nyt esimerkiksi finanssitransaktiovero onkin ajankohtaisempi kuin koskaan: sitä tarvittaisiin sekä suitsimaan finanssimarkkinoita tulevien kriisien välttämiseksi että keräämään rahaa kansainvälisesti päätettyihin tarkoituksiin. Kehitysmaiden ilmastotyö olisi tällä hetkellä veron tuotolle sopiva kohde.

Elämme aikaa, jona ongelmat ovat yhteisiä ja valtioiden rajat ylittäviä. Myös keinojen niiden ratkaisemiseksi tulisi olla ylikansallisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.