Valko-Venäjän epädemokraattiset toimet on selkeästi tuomittava

Olin juuri mukana hiljaisessa kynttilämielenosoituksessa Valko-Venäjän opposition edustajien puolesta. Eduskuntatalo on pimeä ja hiljainen, sillä nyt on istuntotauko. Ei eduskuntatalon portailla puheita pidettykään. Itse juttelin Eva Neklajevan kanssa, jonka isän Vladimir Neklajevin KGB on pidättänyt. Isän voinnista tai olinpaikasta ei ole mitään tietoa.

Noin viikko sitten istuva presidentti Lukashenka voitti presidentinvaalit, nyt jo neljännen perättäisen kerran. Oppositio syyttää vaaleja epärehellisiksi ja vilpillisiksi. Myös Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan vaalien ääntenlaskennassa ilmeni monia rikkeitä.

Kansalaisten poliittisia vapauksia rajoitetaan Valko-Venäjällä pelottavin ottein. Vaalien jälkeen Valko-Venäjän KGB pidätti seitsemän yhdeksästä opposition presidenttiehdokkaasta. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun poliisi keskeytti väkivalloin rauhanomaisen mielenosoituksen. Opposition presidenttiehdokas, Valko-Venäjän kirjailijaliiton puheenjohtaja, runoilija Vladimir Nekljajev vietiin tajuttomana sairaalaan, josta viranomaiset veivät hänet mukanaan. Netissä julkaistuista videopätkistä voi nähdä, että oppositiopoliitikkoja ja kansalaisaktivisteja kohtaan on käytetty suoranaista ja raakaa väkivaltaa.

Nyt opposition presidentinvaaliehdokkaita syytetään joukkoprotestin järjestämisestä ja heitä uhkaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus. Tällä hetkellä KGB:n vankeina on 23 pidätettyä oppositiopoliitikkoa, aktivistia ja toimittajaa.

Valko-Venäjän tilanne on ollut Euroopan neuvoston huolenaiheena pitkin vuotta. Valko-Venäjää on vaadittu parantamaan sananvapautta. Toiveena oli, että Valko-Venäjä olisi toimeenpannut demokratiaa parantavat uudistukset ennen presidentinvaaleja. Euroopan neuvosto on vaatinut Valko-Venäjältä muun muassa kuolemanrangaistuksen poistamista.

Valko-Venäjä on tällä hetkellä ainoa eurooppalainen maa, joka ei ole jäsen Euroopan neuvostossa. Euroopan neuvosto on korostanut valmiutta vuoropuheluun Valko-Venäjän kanssa, mutta korostanut samalla, että Valko-Venäjän pitää nostaa kansalaisten demokraattiset perus- ja ihmisoikeudet Euroopan neuvoston vaatimusten tasolle.

Vihreiden europarlamentin jäsen Heidi Hautala vieraili tämän vuoden helmikuussa Euroopan parlamentin delegaation mukana Valko-Venäjällä.

Heidi Hautala kirjoitti havainneensa vierailulla, etteivät kansalaisyhteiskunnan olot olleet Valko-Venäjällä kehittyneet, vaan päinvastoin viime aikoina jopa huonontuneet. Olen samaa mieltä Hautalan kanssa siitä, että EU:n tulee asettaa Valko-Venäjälle tiukat ja selkeäsanaiset vaatimukset. Valko-Venäjälle ei tule antaa taloudellista apua, ellei se suostu poliittisiin muutoksiin. Kuitenkin on tärkeää, että EU samalla säilyttää yhteyden paikallisväestöön ja tarjoaa tukensa nykyistä hallintoa kritisoiville ihmisille.

Mitä Suomen tulisi tehdä? Mielestäni hallituksen pitää vaatia, että pidätetyt presidenttiehdokkaat ja opposition edustajat vapautetaan ja maassa järjestetään uudet vaalit. Ellei ole ilmaisunvapautta, ei ole demokratiaa. Ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia on mahdotonta ilman sananvapautta puolustaa. Poliittinen toimintavapaus on sallittava kaikille kansalaisille.

Eva Neklajevan kanssa olen samaa mieltä siitä, etteivät kiltit vetoomukset EU:n taholta enää auta. EU:n pitää painostaa Valko-Venäjää taloudellisilla sanktioilla, jotka toteutetaan, ellei Valko-Venäjä demokratisoi toimintatapojaan, vapauta poliittisia vankeja ja palauta kansalaisilta riistettyä sananvapautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.