Suomen edistettävä aktiivisesti Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttamista

Valko-Venäjän poliittinen johto on pitänyt vangittuina opposition edustajia, poliittisesti aktiivisia kansalaisia ja toimittajia joulukuun 20. päivästä lähtien.

Istuva presidentti Aljaksandr Lukashenka tuli valituksi 80% kannatuksella jatkokaudelle vaaleissa, jotka kansainväliset vaalitarkkailijat ovat todenneet vilpillisiksi. Vaaleissa ETYJ:in suomalaisena vaalitarkkailijana ollut kansanedustaja Sinikka Hurskainen on pitänyt vaalijärjestelyitä ”käsittämättöminä”. Hurskaisen mukaan mitään sääntöjä ei noudatettu eikä ääntenlaskenta ollut läpinäkyvää.

Vaalien jälkeen kymmenet tuhannet kansalaiset kokoontuivat Minskin kaduille mielenilmaukseen, jonka Valko-Venäjän poliisi hajotti väkivaltaisesti. Seitsemän opposition presidenttiehdokasta ja satoja mielenosoittajia vangittiin. Internetissä levinnyt videomateriaali todistaa valkovenäläisten erikoisjoukkojen ja poliisien käyttäneen kansalaisiaan kohtaan silmitöntä väkivaltaa.

Pahoinpidentyihin oppositiopoliitikkoihin kuuluu muun muassa opposition presidenttiehdokas, Valko-Venäjän Kirjailijaliiton puheenjohtaja, runoilija Vladimir Neklyaev, joka on edelleen vangittuna. Hänen Suomessa asuvan tyttärensä Eva Neklyaevan mukaan Vladimir Neklyaeva on erittäin kriittisessä tilassa ja tarvitsisi sairaalahoitoa. Vladimir Neklyaev tulisi kiireesti vapauttaa ja toimittaa asianmukaiseen hoitoon.

Suomen tulee toimia aktiivisesti Valko-Venäjän poliittisten vankien vapauttamiseksi. Emme voi vain odottaa, suvaitseeko Lukashenka vapauttaa vangitsemansa opposition edustajat. Ihmisoikeuksien rikkominen ei ole Valko-Venäjän sisäinen asia eikä siltä pidä sulkea silmiä. Poliittisten vankien kiduttaminen Euroopan sydämessä vuonna 2011 on asia, jonka lopettaminen neuvotteluteitse kuuluu yhteisesti kaikkien EU-maiden vastuulle.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.