”Itsensä työllistäjät” tekivät historiaa

Käsittelimme tällä viikolla sivistysvaliokunnassa valtioneuvoston kulttuuripoliittista ohjelmaa, josta kirjoitimme mietinnön. Mietintöön tuli aloitteestani erilaisia esityksiä siitä, miten taiteentekemisen edellytyksiä voitaisiin lainsäädännön keinoin edistää. 

Mietinnössä mainitaan esityksestäni "itsensä työllistäjät" ja esitetään näiden asemaan parannusta. Luulen, että teimme eduskunnan historiaa: "itsensä työllistäjiä" ei tietääkseni ole aikaisemmin eduskunnan lausunnoissa eikä mietinnöissä noteerattu. 

Kysehän on työntekijöistä, jotka jäävät lainsäädännössä palkansaajien ja yrittäjien väliin ja joilla siksi ei ole kunnollista sosiaaliturvaa. Tässä lainaus valiokunnan mietinnöstä:

"Itsensä työllistävät luovien alojen harjoittajat toimivat tyypillisesti palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa tai näitä yhdistellen. He eivät ole perinteisessä yhden työnantajan työsuhteessa.

Nykyisin itsensä työllistävä luovan työn tekijä voi olla eri viranomaisten näkökulmasta riippuen palkansaajan asemassa, yksinyrittäjä, opiskelija, apurahan saaja tai työtön. Pahimmillaan sosiaali- ja työttömyysturvajärjestelmä voi jopa estää itsensä työllistämistä työttömyysturvan heikkenemisen uhatessa.

Tästä itsensä työllistämisestä palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa on muodostunut ns. kolmas tie, joka on monille toimijoille riittävä ja mielekäs tavoite. Kaikesta luovasta taloudesta ja ammatin harjoittamisesta ei tarvitse syntyä kasvuyrittäjyyttä, eikä aina ole mahdollista syntyä työsuhdetta. Toisaalta kolmannen tien kulkijoita tarvitaan, jotta luodaan pohjaa kasvuyrityksille. Monipuoliset luovien alojen toimijoiden verkostot ovat kasvualustoja uusille innovaatioille ja siten myös uusille kasvuyrityksille.

Valiokunta korostaa selonteon toimenpide-ehdotusta siitä, että tunnistetaan luovan työn erityisluonne (työsuhde -ammatinharjoittajuus -yrittäjyys) ja kehitetään sen edellytyksiä, kuten koulutusta, työtiloja sekä viranomaiskohtelua, toimeentuloa ja työllistymistä. Samoin valiokunta pitää välttämättömänä sitä, että tehdään kattava selvitys kulttuuritoimialan verotuspolitiikan kokonaisuuden kehittämisestä (verotuksen jaksotus, arvonlisäverokohtelu, taidehankintojen verohuojennukset, verotuskohtelun alueellinen yhdenmukaisuus)."

Sivistysvaliokunta on huomattavan edistyksellinen verrattuna sosiaali- ja terveysministeriöön, jolta ei herunut ymmärrystä itsensä työllistäjien aseman parantamiselle, kun syksyllä 2007 tein asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille. Henkilökohtaisesti pidän siis valiokunnan mietintöä työvoittona! 

Itsensä työllistäjät mainitaan toivottavasti myös vaalien jälkeen kirjoitettavassa hallitusohjelmassa. 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.