Yrittäjistä köyhimmät työllistävät vain itsensä – eikä sekään aina onnistu

Yle uutisoi tänään, että Suomeen on syntynyt uusi yrittäjien köyhälistö. Nyt jo joka viides yrittäjä elää köyhyysrajalla. 

Mutta onko kyse todellakin "yrittäjistä", eikä niistä, jotka on pakotettu yrittäjyyteen ja jotka työllistävät vain itsensä?

Pakkoyrittäjyydestä on kyse silloin, kun henkilö irtisanotaan työstään, mutta palkataan samaan työhön itseään työllistävänä freelancerina tai "pienyrittäjänä". Työnantaja säästää näin työvoimakustannuksissa, mutta säästö otetaan työntekijän – tai pienyrittäjän – selkänahasta. Sama työ ostetaan entiseltä työntekijältä halvempaan hintaan toimeksiantona.

Näiden itseään työllistävien nimittäminen yrittäjiksi on ongelmallista, sillä yleensä henkilön tulot jäävät niin pieneksi, että henkilö työllistää vain itsensä. Tulot räävitään kasaan monesta eri lähteestä, myös satunnaisesta työsuhteessa tehdystä palkkatyöstä. Vuositulot jäävät niin alhaisiksi, ettei vakuuttaminen yrittäjien eläkekassassa onnistu. Sairauden, onnettomuuden tai raskauden sattuessa henkilö jää oman onnensa ja sosiaalitoimen armeiaisuuden varaan. 

Tällaisia "yrittäjiä" on yhä enemmän kampaamoissa, rakennusalalla, palvelualalla…

Nämä itsensä työllistävät rinnastetaan kuitenkin työvoimatoimistossa ja sosiaalitoimistossa yrittäjiin, mikä pudottaa heidät pahimmassa tapauksessa vaille minkäänlaista perusturvaa: Helsingissä sosiaalitoimisto myöntää vain kolmen kuukauden toimeentulotuen, koska sitä pidempi toimeentulotuki katsottaisiin yritystueksi. Uskomatonta, ja niin väärin! 

Valitettavasti STM:ltä ei tällä kaudella ole riittänyt ymmärrystä tilanteen korjaamiseksi. Olenkin vaatinut, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattaisiin lupaus parantaa itsensä työllistävien asemaa yhteistyössä palkansaajajärjestöjen kanssa. Ay-liikkeen pitäisi ottaa itsensä työllistävät agendalleen ja edistää heidän mahdollisuuttaan vakuuttaa itsensä palkansaajien työttömyyskassassa. Ilman ay-liikkeen myötävaikutusta tilanteen korjaaminen ei nimittäin onnistu. 

Itsensä työllistävät ovat samanlainen väliinputoajajoukko kuin apurahansaajat, joille vasta tällä hallituskaudella saatiin sosiaaliturvalaki, jonka ansiosta heidät sosiaaliturvassa rinnastetaan palkansaajiin. Näin pitää toimia myös itsensä työllistävien, noiden "yrittäjistä" köyhimpien, kohdalla. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.