Sosiaaliturva

Perustulolle viimein ay-liikkeen tuki?

Minulla oli eilen eduskunnassa vieraana ryhmä ay-aktiiveja. Perinteisesti perustulo on ollut vanhakantaiselle ay-liikkeelle jonkinmoinen punainen vaate. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet: kaikki myöntävät, että silpputyö tullut jäädäkseen. Tarvitaan sosiaaliturvan täysremontti. 

Nämä ay-aktiivit nyökyttelivät, kun esittelin Vihreän perustulomallin piirteitä: tonnin kuukausitulot verovapaiksi, toimeentulotuen ja asumistuen perusosan maksatus Kelan hoidettavaksi, kuittirumban ja kyykyttämisen vähentäminen, pienempien etuuksien tason yhtenäistäminen, sosiaaliturva henkilökohtaiseksi.

Perustulo helpottaisi työmarkkinoille osallistumista. Siten se parantaisi jokaisen mahdollisuuksia kohentaa omaa elintasoaan ja elämisen edellytyksiään työn avulla. Perustulo tekisi lyhytaikaisen työn tekemisen turvalliseksi. Se siis helpottaisi työn ja muun elämän yhteensovittamista. Miksei ay-liike siis kääntyisi suopeksi perustulolle, helpottaahan perustulo jokaisen tasa-arvoisia mahdollisuuksia työhön ja toimeentuloon. Kukapa sellaista vastustaisi?

Vihreiden perustulon lähtoökohtana on jokaisen oikeus osallisuuteen, aktiivisuuteen ja työhön. Kaikki eivät työmarkkinoilla ole, mutta niillä jotka haluaisivat olla, pitää olla siihen mahdollisuus. Perustulo helpottaisi pienten työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamista. Siksi se on ihmisestä lähtevä tapa tarkastella sosiaaliturvaa. Ja siksi perustuloa ei pidä ajatella niinkään palkkana kansalaisuudesta kuin yksilön kannalta turvallisena tapana järjestää sosiaaliturva. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.