Paras tuottavuusohjelma ikinä: talousrosvot kuriin!

Eduskunnassa puhuttiin eilen harmaan talouden kuriin laittamisesta. Tarkastusvaliokunnan mietintö Suomen kansainvälistyvästä harmaasta taloudesta nostaa ihokarvat pystyyn. Valiokunta arvioi, että esimerkiksi vuonna 2008 me veronmaksajat menetimme noin 4-5 miljardin euron verotulot harmaan talouden takia.

Summa on muuten suunnilleen sama, millä esimerkiksi Vihreät korottaisivat lähivuosina veroja julkisen talouden saamiseksi tasapainoon. Jos siis harmaa talous saadaan kuriin, ei veronkorotuksiakaan tarvita!

Poliitikkojen tehtävänä on saada aikaan muutos: talousjärjestelmän pitää palkita paitsi tuloksesta, myös avoimuudesta. Rosvot kuriin! 

Miten? No ensinnäkin siten, että säädetään verojen kiertoa vaikeuttavia lakeja. Automaattinen tietojenvaihto ja rekisteritietojen saatavuus eri viranomaisten välillä kirjataan lakiin. Toisekseen, panostetaan niiden viranomaisten toimintaedellytysten parantamiseen, joiden tehtävänä on torjua talousrikkollisuutta. Tämä maksaa itsensä välittömästi takaisin. 

Kuten Erkki Pullainen Vihreiden eilen Vihreiden ryhmäpuheessa totesi, harmaan talouden torjuntaan sijoittaminen olisi paras tuottavuusohjelma, jonka valtio voisi toimeenpanna.

Veronkierto ja verojen välttely ovat suuria ongelmia myös globaalilla tasolla. Suhmurointi ja salailu, talousmiesten hämärähommat verhon takana on finanssikriisinkin viime kädessä aiheuttanut.  Nykyinen talousjärjestelmä ei rankaise yrityksiä veronkierrosta riittävästi. 

Kepa on siksi jo pitkään korostanut automaattisen verotietojen vaihdon tärkeyttä veroparatiisien kitkemisessä. Monikansallisten – länsimaisten – yritysten verojen välttelyn seurauksena kehittyvistä maista rikkaisiin maihin tapahtuva pääomapako oli vuonna 2009 jo tuhannen miljardin euron luokkaa, eli kymmenen kertaa maailman yhteenlasketun kehitysavun verran!

Rikkaat maat siis antavat toisella ja ottavat toisella kädellä. Vain dollarin kuvien sokeuttama voi olla näin hölmö. Tähänkin olisi helppo puuttua.

Miten? No siten, että otetaan käyttöön yritysten maakohtainen kirjanpito. Nykyisinhän tällaista tarkkaa kirjanpitoa ei edellytetä, vaan riittää, että kirjaa pidetään koko konsernin tasolla. On helppo puljata rahaa sinne, missä sen makuuttaminen tuottaa parhaiten, kun tällaista ei erikseen kielletä. 

Yrityssektori vastustaa tietenkin kaikenlaisia yhteisvastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä parantavia uudistuksia viimeiseen osinkoon, mutta poliitikoilla pitäisi olla pokkaa tehdä päätöksiä maakuntien salkkuherrojen vastustuksesta huolimatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.