Työhön kannustaminen ei saa olla tekosyy luokkayhteiskunnalle

Eduskunnassa keskusteltiin eilen tuloeroista. Tämä keskustelu oli huomattavasti asiallisempi kuin välikysymyskeskustelu köyhyydestä viime vuonna. Silloin oppostio piti yllä keskustelua lähinnä siitä, missä isyyslomalla oleva Katainen vietää aikaansa, kun ei ole istunnossa. Kataisesta oli julkaistu lehdessä kuva, jossa hän piti yleisötilaisuutta After Ski -baaarissa Lapissa.

Kokoomus tarjosi lääkkeenä köyhyyteen lähinnä työtä. Kyllä työtä Suomessa riittää, hehkutti Katainen. Kuulemma puuttuu vain työn rahoittajia.

Huomautin Kataiselle, etteivät kaikki ole työmarkkinoilla eivätkä kaikki pysty elättämään itseään tai perhettään työllään. Siksi on tasattava tuloeroja myös verotuksella ja tehtävä tulonsiirtoja. On väärin puhua vain työstä keinona vähentää köyhyyttä. Ei työhön kannustaminen saa olla tekosyy luokkayhteiskunnan rakentamiselle.

Paras keino absoluuttisen köyhyyden vähentämiseen olisi perusturvan tasokorotus sekä työmarkkinatuen tarveharkinnan poisto, mieluiten yhtaikaa toteutettuna. Perusturvan tasokorotus olisi välttämätön tulonsiirto kaikkein heikoimmassa asemassa oleville, kun taas tarveharkinnan poisto helpottaisi työttömän mahdollisuutta parantaa itse toimeentuloaan.

Perusturvaa pitää korottaa, koska yhteiskunnassamme kaikkein heikoimmassa asemassa ovat ne, jotka ovat perusturvan varassa. Perusturvan ja vähimmäispäivärahojen varassa on niitä, jotka eivät pysty parantamaan tilannettaan menemällä työhön. Perusturva ei riitä elämiseen, ja siksi sen varassa oleva joutuu tukeutumaan toimeentulotukeen, joka alun alkaen on tarkoitettu viimesijaiseksi etuudeksi. Työttömän perusturva on myös jäänyt kohtuuttomasti jälkeen ansioturvasta.

Työmarkkinatuen tarveharkinta taas pitää poistaa kokonaan, koska on epäoikeudenmukaista ja työttömän kannalta  lannistavaa, että puolison tai vanhempien tulot alentavat samassa taloudessa asuvan työttömän työmarkkinatuea.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Olen tästä kyllä eri mieltä. Työ on parasta sosiaaliturvaa vain niille, jotka pystyvät menemään töihin. Sosiaaliturva on parasta sosiaaliturvaa niille, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.