Keskustan arvokiinteistöt on pidettävä kaupungin omistuksessa

 

Helsingin Sanomat uutisoi tänään Helsingin kaupungin salaisista aikeista myydä arvokkaita keskustakiinteistöjään.  

Lasipalatsin ja Tennispalatsin kaltaisten, kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ja kansalaisille avoimien tilojen myynti olisi kaupungilta typerää ja lyhytnäköistä. Avoimista kulttuuritiloista keskustan alueella on pulaa. Kaupungin tiloissa on voitu tehdä arvokasta kaupunki- ja kulttuuripolitiikkaa, kun omistajan ei ole tarvinnut tavoitella voittoa.

Monilla kaupungin omistamilla kiinteistöillä on merkittävää kulttuurihistoriallista arvoa ja niitä koskevat rakennussuojelumääräykset. Kuka tietää, miten rakennussuojelun kävisi yksityisessä omistuksessa? On kaupungin velvollisuus huolehtia esimerkiksi Bio Rexin sisätilojen säilymisestä.

Hesari kertoo, ettei kaupunki halua julkistaa myytäviksi harkittujen kohteiden listaa, koska se voisi vaikuttaa hintojen muodostumiseen. On kuitenkin kysyttävä, mikä todellinen syy on: eikö tästä kaupunkilaisten kannalta merkittävästä asiasta haluta käydä julkista keskustelua?

Hei, haloo, yksityistämisintoilevat kokoomuslaiset ja muu sinisiipi: kaupungille myymisestä ei olisi mitään välillistä hyötyä. Arvorakennusten yksityistäminen vaarantaisi paitsi niiden demokraattisen käytön, myös rakennussuojelun. Tulevat sukupolvet tuskin kiittävät. 

Varmuus omasta ideologiasta ei saa estää avointa keskustelua siitä, miten yhteistä omaisuutta hoidetaan, suojellaan ja käytetään. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.