Perustulo 2011

Vihreiden perustulomalli on päivitetty. Edellinen malli oli vuodelta 2007.

Vihreiden mallin ideana on yksinkertaistaa ja yhtenäistää perusturvaa niin että se olisi tasapuolisesti jokaisen saatavilla. Nythän niin ei ole: arviolta vain 50-70 prosenttia siihen oikeutetuista saa toimeentulotukea.

Toinen keskeinen idea on parantaa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista. Työnteon pitää olla aina kannattavaa. Nykyinen järjestelmä rankaisee siitä, että yrittää itse parantaa asemaansa: esimerkiksi lapsen kesätyötulot leikkaavat koko perheen toimeentulotukea.

Valtiontalouden kannalta perustulo olisi kustannusneutraali. Pitkällä aikavälillä se kuitenkin kasvattaisi yhteistä rahaa, kun työnteko helpottuisi ja etuuksiin menevät kulut siten pienenisivät.

Ilmapiiri on muutamassa vuodessa muuttunut perustulolle myönteisempään suuntaan, mutta on realismia. ettei aivan lähivuosina tulla pääsemään perustulolle pohjautuvaan järjestelmään. Siksi on edettävä askeleittain, vaiheittain, eli otettava askelia perustuloon.

Ensimmäinen askel on perusturvan parantaminen suhteessa ansioturvaan. Ei ole oikein, että vakityösuhteessa olevien turva on suhteettoman paljon suurempi kuin pelkällä työmarkkinatuella sinnittelevien turva. Perusturvan korottamisesta pitää sopia hallitusneuvottelussa. Alle 500 euroa ei kerta kaikkiaan riitä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.