Palomiesten askel ”perustuloon”

Hallitus on huolestunut vapaaehtoisten palomiesten riittävyydestä ja ehdottaa siksi lainmuutosta soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Jatkossa palomiehet voisivat ansaita 300 euroa ilman, että se leikkaisi työttömyysturvaa.

Hyvä uudistus, mutta miksi vain palomiehille? Eikö kaikkien työttömien, esimerkiksi sairaanhoitajien, pitäisi voida ansaita satunnaisilla keikoilla 300 euroa kuukaudessa pelkäämättä työttömyysturvan leikkautumista? 

Palomiesten yhteiskunnallisella merkitystä poikkeusta tuskin voi selittää. Eikö sijaiseksi rientävä sairaahoitaja sitten anna yhteiskunnallisesti tärkeän työpanoksen?

Sata-komitea selvitti, mikä hintalappu yhteiskunnalle olisi, jos työmarkkinatukea saava saisi vapaasti saisi ansaita vaikkapa 200 euroa kuussa. Kustannus olisi vuositasolla vain 30 miljoonaa euroja. Verrattain pieni hinta siitä, että työn tekemiseen kannustettaisiin. Satunnainen työ auttaa myös pitämään yllä ammattitaitoa, ja saattaa johtaa pysyväänkin työsuhteeseen.

Työnteon tulisi aina kannattaa ja siksi jokaisen työllä ansaitun euron pitäisi lisätä käytettävissä olevia tuloja. Näinhän Vihreiden ehdottama perustulo toimisi. 

Eilen perustulo sai kannatusta yllättävältä taholta, kun Yle uutisoi Nalle Wahlroosin kannattavan perustulolle pohjautuvaa sosiaaliturvajärjestelmää.

Nalle vaikuttaa kuitenkin ymmärtäneen perustulon väärin: Nallen mielestä mm. opintotuen ja alle 25-vuotiaiden sosiaaliturvan saisi leikata kokonaan pois.

Palomiesten "perustulon" piirteitä sisältävä työmarkkinatuen ja vapaasti ansaittavan 300 euron yhdistelmä sekä Nallen ehdotus ovat ongelmallisia samalla tavalla: ne eivät kuuluisi yhdenvertaisesti kaikille työikäisille.

Vihreiden perustulomallin keskeinen idea sen sijaan on se, että perusturva olisi kaikkien saatavilla, minkä ansiosta jokaisen olisi mahdollista parantaa omaa tilannettaan työtuloilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.