”Yrittäjien köyhälistön” asema paranee

Työministeriö on julkaissut ohjeistuksen, jonka tarkoituksena on helpottaa sivutoimista yrittäjyyttä. Peräti 28 prosenttia yrityksistä on sivutoimisia.

Yrittäjyyden katsotaan olevan sivutoimista silloin, kun sitä on harjoitettu kokopäiväisen palkkatyön ohella vähintään 10 kuukautta tai silloin, kun sen määrä ei ole esteenä kokopäiväisen työn vastaanottamiselle.

Sivutoiminen yrittäjyys koskee monia itsensä työllistäviä, jotka toimivat työmarkkinoilla palkansaajuuden ja yrittäjyyden välissä. Työmarkkinastatus saattaa vaihdella jopa päivittäin.

Jutun ydin on siinä, että vain sivutoimisella yrittäjällä on mahdollisuus yrittäjänä ollessaan saada työttömyysetuutta. Muuten edellytetään yritystoiminnan lopettamista kokonaan, tai seurauksena on neljän kuukauden karenssi.

Käytännössä yrittäjiksi laskettujen itsensä työllistävien on ollut vaikea saada työttömyysturvaa. Tämä on synnyttänyt Suomeen uuden yrittäjien köyhälistön. Uuden ohjeistuksen tarkoitus on varmistaa, ettei kukaan joudu turhaan lopettamaan yritystoimintaansa saadakseen työttömyysturvaa.

Työttömyysturvan tarkoituksena kun on lainkin mukaan auttaa työtöntä työllistymisessä. Meillä on monen alun perin hyvää tarkoittava lain kohdalla käynyt niin, että laista on tullut ihmisiä pompottava ja kiusaava, vaikka lainsäädännön toki pitäisi olla heikomman puolella. Sosiaaliturvan perkaamisessa ihmisystävälliseksi ja inhimilliseksi on vielä iso työ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.