Uusi, oikeudenmukainen Suomi: oikeus omaan sosiaaliturvaan

Toisen asteen opiskelijajärjestöt vaativat tänään julkaistussa tiedotteessaan, että vanhempien tulojen vaikutus itsenäisesti asuvien opiskelijoiden opintotukeen on poistettava kokonaan.

Järjestöt ovat oikealla asialla: nykyinen järjestelmä on todella epäreilu. Tällä hetkellä täysi-ikäinen toisen asteen opiskelija saattaa jäädä kokonaan ilman tukea, sillä vanhemmat voivat vedota elatusvelvollisuuden päättymiseen, mutta heidän tulonsa otetaan kuitenkin huomioon tukea laskettaessa. 

Ja entä jos vanhempien tulot eivät tosiasiassa riitä opiskelevan nuoren elättämiseen? Entä, jos vanhemmat ovat alkoholisteja, ja juovat kaikki rahansa, eikä rahaa jää itsenäisesti asuvan lapsen koulukirjoihin?

Tällaisia surullisia tarinoita tässä valtakunnassa riittää.

Toisen asteen opiskelijat ovat eriarvoisessa asemassa suhteessa korkeakouluopiskelijoihin,  joiden oikeuteen saada opintotukea vanhempien tulot eivät vaikuta.

Sosiaaliturvan keskeiseksi periaatteeksi pitää ottaa henkilökohtaisuus. Henkilökohtaisuuden pitäisi olla lähtökohtana kaikissa sosiaalietuuksissa: perusturvassa, työttömyysturvassa ja  esimerkiksi opintotuessa.

Toisen tuloista riippuvaisuus myös passivoi ja syrjäyttää. 

Työmarkkinatukea saavan pariskunnan osapuolen ei nykyisellään välttämättä kannata ottaa vastaan työtä, sillä se pudottaa toisen tuet pois ja saattaa laskea perheen tulotasoa. Toimeentulotuessa lapsen kesätyötulot vähentävät koko perheen tukea.

Tukien ei pitäisi lukita ihmisiä köyhyyteen vaan toimia mahdollistavana ponnahduslautana. Oman toimeliaisuuden ja työnteon pitäisi aina kannattaa.

Siksi työmarkkinatuessa  pitää  luopua tarveharkinnasta. Eräissä muissa etuuksissa voitaisiin harkita suojaosan korotusta niin, että olisi mahdollista saada pientä ansiotuloa ilman, että tuet heti leikkautuvat.

Nämä olisivat askeleita kohti perustuloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.