Perusturvan nosto kirjattava hallitusohjelmaan

Perusturvan taso on Suomessa matala eikä riitä edes kohtuulliseen kulutukseen, kertoo tänään julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys.

Tällä hallituskaudella perusturvaetuudet opintotukea lukuunottamatta on sidottu indeksiin ja säädetty perusturvan tason tarkastelusta kerran vaalikaudessa.

Nyt on tarkastelun aika, ja faktat ovat pöydässä. Tasoa on välttämättä korotettava ja korotus on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan. Tähän tulisi kaikkien puolueiden sitoutua.

Perusturvan tason korottamisen ohella on pienituloisten verotusta kevennettävä. Vihreät ovat verolinjauksissaan ilmoittaneet haluavansa keventää pienituloisten veroja 800 miljoonalla eurolla ensi kaudella.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton  tänään julkistetusta kyselystä käy ilmi, että 80 prosenttia ihmisistä pitää toimivia julkisia hyvinvointipalveluita parhaana keinona eriarvoisuuden poistamiseksi.

Julkisisten palveluiden tason turvaaminen onkin perusturvan parantamisen ohella tulevan hallituksen keskeisimpiä tehtäviä. Resursseja on kohdennettava perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn. Neuvolat, perheiden palvelut sekä oppilas- ja opiskelijahuolto on pantava kuntoon.

Eriarvoisuuden poistaminen on otettava kaiken lähitulevaisuuden politiikan lähtökohdaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.