Lisäydinvoima laitettava myös Suomessa jäihin

Saksa on ilmoittanut sulkevansa Japanin onnettomuuden ansiosta kaikki ennen vuotta 1980 käyttöön otetut ydinvoimareaktorit väliaikaisesti sekä harkitsevansa uudelleen päätöstä jatkaa ydinvoimaloiden käyttöikää.

Suomessa poliittinen johto on ottanut toistaiseksi laimeasti kantaa Japanin katastrofin vaikutuksiin kotimaisten energiaratkaisujen kannalta.

Johtopäätöksen pitäisi kuitenkin olla selvä: ydinvoima ei ole turvallinen energiamuoto. Lisäydinvoiman rakentaminen pitäisi Suomessa laittaa jäihin ja laatia suunnitelma sille, miten vanhoista voimaloista luovutaan.

Ydinvoima ei ole luotettava energianmuoto myöskään huoltovarmuuden kannalta, kuten Japanin luonnonkatastrofi osoittaa. Luonnonilmiöiden lisäksi myös muu poikkeustilanne, kuten sota, voisi aiheuttaa sen, että ydinvoimalat joudutaan ajamaan alas. Turvallisempi ratkaisu olisi hajautettu, useisiin uuusiutuviin lähteisiin perustuva energiantuotanto. 

Jätin eriävän mielipiteen ydinvoimalupien myöntämiseen viime keväänä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja äänestin ydinvoimaa vastaan kaikissa käsittelyn vaiheissa, kuten muutkin Vihreät.

Muistan, kun eriävää mielipidettä jättäessäni muiden puolueiden kansanedustajat loivat minuun sääliviä katseitaan kun totesin, ettei ydinvoimaa voi kannattaa kukaan, joka ottaa onnettomuusriskin vakavasti. Nyt heiltä ja heidän puolueiltaan sopii odottaa ydinvoimaan liittyvien riskien rehellistä uudelleenarviointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.