Vihreät ei ole porvaripuolue

”Kokoomuksen arvot ovat positiivisia ja iloisia”, julistaa Katainen televisiossa. Anteeksi kuinka – mitä ihmeen positiivista ja iloista on kokoomuksen oikeistolaisessa politiikassa?


Kataisen lausahdus on vähintään yhtä hämärä kuin oman puolueeni lausuma, jonka mukaan vihreät ei puolueena ole oikealla tai vasemmalla, vaan edellä. Miten kukaan voi vihreitä äänestäessään tietää, antaako hän tukensa ultraliberaalille markkinapolitiikalle, vaiko tasa-arvoa ja yhteiskunnan vastuuta korostavalle hyvinvointipolitiikalle? 

 

Vihreiden pitäisi edelleen ottaa vakavasti ero oikeiston ja vasemmiston välillä ja miettiä omaa sijoittumistaan poliittiselle kartalle. Vastakkainasettelujen aika ei ole ohi, vaikka oikeistolaisuus ja vasemmistolaisuus kaipaavatkin uudelleenmäärittelyä.


 Vasemmistolaisia meidän ajassamme ovat ne, jotka asettuvat heikomman puolella ja haluavat antaa äänen niille, joita ei muuten kuunnella. Oikeistolaisia taas ovat ne hyvinvoivat konservatiivit, jotka hyötyvät siitä, ettei mikään muutu.

 

Vihreät haluavat rakentaa yhteiskuntaa, joka puolustaa heikommassa asemassa olevia. Haluamme kaventaa tuloeroja, säilyttää hyvinvointivaltion ja suojella ympäristöä. Tässä mielessä olemme vasemmistolainen puolue.

 

Vanhoista vasemmistopuolueista eroamme siinä, että solidaarisuutemme ulottuu myös oman eturyhmän ulkopuolelle. Haluamme auttaa paitsi oman maan pienituloisia myös kehitysmaiden apua tarvitsevia, ja työsuhdeturvan lisäksi haluamme turvaa myös niille, joille ei työmarkkinoilla ole sijaa. 

 

Kuluneen vaalikauden olemme olleet porvarihallituksessa. Moni äänestäjä on huolissaan hallituskauden monien kompromissien vaikutuksista puolueen perimmäisiin arvoihin. Myös minä itse, sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavana poliitikkona, jaan tämän huolen: en halua puolueeni liukuvan kohti oikeistolaista linjaa. 

 

Jos tahdomme pitää Suomen tasa-arvoisena ja suvaitsevaisena maana, meillä ei ole varaa oikeistolaiseen politiikkaan. Jos nykymeno jatkuu, tuloerot kasvavat samaa tahtia oikeistopopulismin suosion kanssa, ja tästä maasta tulee valtavirrasta eroaville ihmisille pelottava paikka.

 

Äänestäjä linjaa puolueensa ja politiikan suunnan. Siksi kannattaa miettiä tarkkaan, miten haluaa puolueensa kehittyvän: positiivisen, iloisen, ja yönsä sikeästi nukkuvan porvari-Kataisen suuntaan, vaiko sittenkin valppaan, levottomasti öitään nukkuvan, mutta yhteistä hyvää etsivän vihreän suuntaan?

 

 

Vihreä Lanka 15.4. 2011

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.