Päivähoidon ryhmäkoko pitää säätää lailla

Päivähoitolain puutteet ovat olleet pitkään tiedossa. Jo Vanhasen I hallituksen ohjelmaan kirjattiin lupaus päivähoitolain uudistamisesta määrittelemällä päivähoidon enimmäisryhmäkoko. Nykyinen hallitus taas kirjasi, että varhaiskasvatuksen asema hallinnossa selvitetään. Ministeri Risikko ei kuitenkaan antanut kauan odotettua lakiesitystä.


Päivähoitoryhmien enimmäiskoko on vihdoin säädettävä lailla. Nyt on säädetty vain henkilöstön ja lasten määrän suhteesta, minkä vuoksi ryhmäkokoa on mahdollista kasvattaa kunnes seinät tulevat vastaan. On yleistä, että päiväkotiryhmissä lapsia on yhtä aikaa hoidossa sallittua suurempi määrä. Tehyn tutkimuksessa 43% vastaajista ilmoitti, että tällaisia tilanteita on vähintään kerran päivässä ja 10 % taas, että lasten määrä ylittyy koko päivän ajan.


Myös henkilöstömitoituksista on säädettävä lain tasolla. Pienemmät ryhmäkoot helpottaisivat myös henkilöstön työssä jaksamista. Työtä tekee mielellään silloin, kun sen ehtii tehdä hyvin. On väärin tehdä säästöä henkilöstön kustannuksella. 

 

Jatkossa päivähoidon tulisi joustaa nykyistä paremmin työelämän muuttuvien tarpeiden mukaan. Työtä tehdään usein epätyypillisiin aikoihin, kuten iltaisin ja öisin. Tarvitaankin lisää ympäri vuorokauden auki olevia päiväkoteja. Vuorohoitomahdollisuus on ulotettava myös pieniin koululaisiin.

 

Erityisen tärkeää päivähoidon joustavuus on yksinhuoltajille. Työtä voi olla mahdoton ottaa vastaan, jos lapsen päivähoito ei ole kunnossa. 

 

Tulevalla eduskuntakaudella on vihdoin viimein tehtävä päivähoitolain kokonaisuudistus. Lain pitää puuttua kaikkiin pitkään tiedossa olleisiin ongelmiin. Säästöt lapsen kustannuksella ovat vääriä säästöjä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.