Mihin vihreitä tarvitaan?

Eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus laski 1,3 %. Vaalitappion jälkeen pitää ihan ensin pohtia, miksi hävisimme vaalit, ja toiseksi kysyä, miksi haluamme jatkaa.

Vihreissä arvoissa ei sinänsä ole vikaa: luonnon kunnioittamiselle, globaalille vastuulle, avoimuudelle, yhdenvertaisuudelle, monikulttuurisuudelle ja sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle, on tilausta vaalien jälkeisessä Suomessa enemmän kuin koskaan.

Mutta mikä on vihreiden asema poliittisella kentällä? Mihin Vihreitä tarvitaan? Mikä on puolueen olemassaolon oikeutus?

Vaalien jälkeiset tilastot kertovat, että kompromissivuodet hallituksessa ovat syöneet vihreiden uskottavuutta aatteellisten äänestäjiemme joukossa. Sama vaikutus oli aikoinaan Vasemmistoliiton uskottavuuteen puolueen neljän vuoden seikkailulla Lipposen hallituksessa.

Politiikkaahan voi tehdä vain yhteistyössä muiden kanssa, mutta samalla on säilytettävä oma äänensä ja identieettinsä. Tekemällä liian läheistä yhteistyötä minkä tahansa valtapuolueen kanssa, Vihreät ovat vaarassa tehdä itsensä puolueena tarpeettomaksi. Läheinen yhteistyö ei saa liukua liikaan lojaalisuuteen tai kritiikittömyyteen – esimerkiksi esiintymiseen toisen puolueen vaalimainoksissa.

Vihreiden kritiikitön esiintyminen kokoomuksen rinnalla viestii, että pidämme kokoomusta varteenotettavana vaihtoehtona äänestäjälle. Ja jos äänestäjä etsii itselleen vaihtoehtoa markkinaliberalismin suunnalta, hänen kannattaakin valita mieluummin kokoomus kuin vihreät. Uskon että näin kävi monelle kokoomuksen ja vihreiden välillä häilyvälle, joka näki Soininvaaraan esiintyvän Lsse Männistön mainoksissa suosittelemassa tätä. Samalla äänestäjiä menetettiin vasemmalle, sillä vihreiden äänestäjissä on paljon niitä, joille sosiaalinen oikeudenmukaisuus yhtaikaa ympäristöarvojen kanssa on tärkeää. Kokoomus ei ole kunnostautunut kummassakaan.

Seuraavat neljä vuotta olemme oppositiopuolue yhdessä vasemmistoliiton kanssa. Onko siis odotettavissa, että saamme neljän vuoden kuluttua takaisin näissä vaaleissa vasemmistolle menettämämme äänet? 

Ei välttämättä. Esitän siihen kaksi syytä. 

Ensinnäkin, kyse on työstä ja työn murroksesta. Vihreät on pitkään onnistunut profiloitumaan puolueena, joka kaikkein syvällisimmin ymmärtää työn muutoksen yhteiskunnassamme. Kun tehdastyötä on entistä vähemmän ja palvelualojen työpaikkoja yhä enemmän, muuttuu ainakin kaksi asiaa: energia tarve ja työn teettämisen tavat.

Vasemmistoliitto tulee väistämättä vihertymään energiapoliittisesti, ja siirtymään työelämäanalyyseissään yhä enemmän vihreiden tontille. 

Palvelutyö on pienipalkkaista pätkätyötä. Samalla osa-aikayrittäjyys ja itsensä työllistyminen lisääntyvät. Vasemmistoliitto ja saranat nitisten myös ay-liike tulevat sopeutumaan ajattelussaan työn muutokseen.

Tätä tapahtui näissä vaaleissa jo, ja seuraavissa vaaleissa vasemmistoliitto tulee olemaan vielä enemmän vihreiden tontilla.

Herää vakava kysymys, miten vihreät erottuu vasemmistoliitosta – miksi vihreät on tarpeellinen puolue? 

Itse ajattelen, että sillä välin kun pohdimme vastausta viimeiseen kysymykseeni, meidän on tehtävä radikaalimpaa ja terävämpää politiikkaa. Punnittua rähinäpolitiikkaa, ei populismia vasemmistoliiton tapaan. Vasemmistoliitto ei esimerkiksi vieläkään ole pystynyt esittämään uskottavaa rahoitusta 750 euron perustulolle.

Vihreiden vastaansanomattomin olemassaolon oikeutus on radikaalissa, periksiantamattomassa ympäristöpolitiikassa. Vihreiden on hakeuduttava juurilleen, ja tehtävä radikaalia, edistyksellistä ympäristöpolitiikkaa, ja kyseenalaistettava talouskasvu, jonka nimeen kaikki muut puolueet oikealta vasemmalle sokeasti vannovat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.