Kaupunki ryhtyy kustantamaan vuokra-asuntojensa astianpesukoneliitännät

Syksyn ensimmäinen valtuustoaloitteeni meni läpi kaupunginhallituksessa: esitin, että kaupungin omistamien vuokra-asuntojen huoltoyhtiöt vastaisivat vuokra-asukkaittensa astianpesukoneiden liitännöistä, ja että kaupunki siis myös kustantaisi liitännät. Tällä hetkellä vuokra-asukas joutuu maksamaan liitäntätöistä parhaimmillaan nelisen sataa euroa. 

Astianpesukoneliitännöissä avustamisessa on järkeä, sillä astioiden peseminen koneella säästää vettä ja energiaa. Asialliset liitännät myös säästävät kustannuksia, kun vesivahinkoja tulee nykyistä vähemmän. Pienituloiselle taas 400 euroa on iso raha, jolle löytyy muutakin rahanreikää. 

Liitäntöjen ottaminen huoltoyhtiöiden kontolle lisää myös tasa-arvoa asukkaiden kesken. Kuten Kiinteistövirasto toteaa lausunnossaan aloitteeseeni:

”Kaupungin eri asuinkiinteistöyhtiöiden hallinnassa on paljon eri aikaan rakennettuja kiinteistöjä. Näissä kiinteistöissä on myös hyvin paljon erilaisia keittiöitä. Astianpesukoneen asentaminen sujuu suhteellisen helposti uudehkoissa asunnoissa joissa keittiökalusteet on mitoitettu siten, että astianpesukone sopii sinne ja joissa venttiilit ja putkiyhteet astianpesukoneliitäntää varten on jo valmiiksi asennettu. Kiinteistöyhtiöissä, joissa on vanhempia asuntoja, voi edelleen olla sellaisia keittiöitä, joiden suunnittelussa ei välttämättä ole huomioitu astianpesukonetta eikä astianpesukonetta varten tarvittavia liittymiä ole tehty. Tällaisissa asunnoissa astianpesukoneen asennus vaatii enemmän työtä ja siten asennus on kalliimpaa.
 
Asuinkiinteistöyhtiöt peruskorjaavat asuntokantaansa omien korjaussuunnitelmiensa mukaisesti ja usein nimenomaan keittiötilojen peruskorjauksiin on tehty tarkat talokohtaiset suunnitelmat, joiden toteutus tapahtuu tietyn yhtiökohtaisen aikataulun mukaisesti.
 
Myös mahdollinen astianpesukoneen tai sen virheellisen asennuksen aikaansaama vesivahinko ja siitä seuranneet vahingot vakuutuskorvauksineen on arvioitava. Mikäli asuinkiinteistöyhtiöiden avustamat asennukset toteutuisivat laajalti, olisi hyvänä puolena kiinteistöyhtiöiden valvonnan lisääntyminen ja sitä myötä mahdollisten asennusvirheiden väheneminen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.