Kyllä ostopalvelupäiväkodeille, ei yksityistämiselle

Ostopalvelupäiväkotien tulevaisuudesta päätetään Helsingin sosiaalilautakunnassa pian, ilmeisesti jo joulukuussa. Mielestäni ostopalvelupäiväkodit kannattaa jatkossakin pitää kaupungin yhteistyökumppaneina. En kannata kokoomuksen ajamaa yksityistämisen mallia. 

Helsingin kaupunginvaltuuston päättämässä budjetissa on sitovaksi tavoitteeksi asetettu yksityisen hoidon lisääminen 200 paikalla vuonna 2012. 
 
Kokoomuksessa tätä päätöstä tulkitaan kuulemma niin, että yksityisen päivähoidon lisääminen tehtäisiin ostopalvelupaikkoja vähentämällä. Tämä pakottaisi olemassa olevat ostopalvelupäiväkodit yksityistämään päivähoitopaikkojaan. Kun päivähoitopaikoista on jo nyt pulaa, tarkoittaa kokoomuksen tulkinta lapsiperheiden eriarvoistamista, sillä yksityinen hoitopaikka on perheelle huomattavasti kalliimpi kuin ostopalvelupaikka. Kaikilla ei ole varaa valita yksityistä päiväkotia.
 
Kokoomuksessa ilmeisesti lasketaan, että jos kaupunki lopettaa ostopalvelupäiväkotien tukemisen, ja ne yksityisiksi muututtuaan nostavat hintojaan, kalliimmille yksityisille palveluille riittää kuitenkin kysyntää. 
 
Minusta on hyvä, että kaupungin päiväkotien rinnalla on olemassa ostopalvelupäiväkotien tarjoamia vaihtoehtoja: esimerkiksi luonto-, kielikylpy-, Steiner-, Montessori- ja musiikkipäiväkoteja. Ostopalvelupäiväkotien erilaiset pedagogiset painotukset ovat monien mielestä tervetulleita, vaikka itse valitsisikin tavallisen lähipäiväkodin ilman minkään valtakunnan painotusta.
 
Ostopalvelulle on ollut kysyntää, kun kaupunki on säästänyt sulkemalla lähipäiväkoteja ja mokaillut rakentamalla uudet asuinalueet ensin ja palvelut vasta jälkeen – jos silloinkaan. Siksi moni ostopalvelupäiväkoti on itse asiassa lähipäiväkoti, johon haetaan koska se on lähinnä. Ei tunnu reilulta, että tällainen päiväkoti yks kaks suljetaan. Ei reilua lapsille, joiden hoitajat ja päiväkotikaverit vaihtuvat, ei reilua kaupungin luotettaville kumppaneille. 
 
Ennen kaikkea ostopalvelupäiväkotien yksityistäminen lisää jälleen kerran eriarvoisuutta. Ostopalvelupaikan hinta on perheelle suunnilleen sama kuin kaupungin päiväkodissa, kun taas yksityinen paikka on kaupungin ja Kelan maksaman yksityisen hoidon tuen jälkeenkin aina kalliimpi kuin ostopalvelupaikka (noin 300-400 e/kk). Kunnallisessa ja ostopalvelupäiväkodissa päivähoitopaikan hintahaitari on nollasta eurosta 254 euroon kuukaudessa, kun taas yksityisessä päiväkodeissa ei nollamaksupaikkaa luonnollisestikaan tunneta. Nollamaksuluokan ansiosta ostopalvelupaikka on myös köyhän yksinhuoltajan tai opiskelijaperheen ulottuvilla. 
 
Kun päiväkotipaikoista on pulaa, on yksityisille päiväkodeille varmasti markkinoilla kysyntää. Myös kaupungille yksityinen päiväkotipaikka tulee edullisemmaksi kuin kokonaan kunnallinen paikka tai ostopalvelupaikka. Mutta silloin ei lasketa hintaa palveluiden eriarvoistumiselle, eikä se kai kaikkia poliitikkoja niin kiinnostakaan. Kannattaisi kyllä, sillä myös eriarvoistumiselle on laskettavissa hinta, joka ennen pitkää tulee maksettavaksi sekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.