STM heittää vastuun energiajuomien kieltämisestä maa- ja metsätalousministeriölle

Panimoteollisuus on viime aikoina alkanut markkinoida energiajuomia yhä nuoremmille, nyt jo lapsille. Vastuutonta, mutta tapahtuu lain puitteissa: laki sallii energiajuomien myynnin kaikenikäisille, vaikka niitä pakkaustekstien mukaan ei alle 15-vuotiaille suositellakaan. Kauppiaat eivät kuitenkaan suosituksista yleensä piittaa. 

Kysyinkin joulukuussa hallitukselta, onko sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetty energiajuomien haittoja alle 15-vuotiaille lapsille ja nuorille, onko markkinoilla olevien energiajuomien vaikutuksista olemassa riittävästi tuoretta tutkimustietoa ja voisiko sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) selvitystä energiajuomien haitallisuudesta, jotta saataisiin tuoretta tutkimustietoa mahdollisen lainsäädännön uudistamisen perustaksi. 

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson on nyt antanut vastauksen kirjalliseen kysymykseeni. Ministeri ei harmi kyllä aivan vastaa kysymykseeni, vaan käy läpi lähinnä tutkimuksia, joita on tehty energiajuomien kulutuksesta 15-18-vuotiaiden suomalais- ja amerikkalaisnuorten keskuudessa. En kuitenkaan kysynyt, onko energiajuomien kulutusta tutkittu – tiedän, että on -, vaan kysyin, onko tutkittu energiajuomien sisältämien yhdisteiden haitallisuutta alle 15-vuotiaille, joille energiajuomia saa tällä hetkellä lain mukaan myydä. 

Suomalaista tuoretta selvitystä markkinoilla olevien energiajuomien haitallisuudesta lapsille tarvittaisiin, jotta STM:llä olisi välineitä energiajuomien myynnin rajoittamiseksi. Huolestuttavinta on energiajuomien suosion kasvaminen pienten alakoululaisten keskuudessa. Myös suomalaiset tähänastiset kulutus- ja ostotutkimukset on tehty pelkästään isompien 8.-9.-luokkalaisten ja lukiolaisten keskuudessa, eikä ala-asteikäisten keskuudessa lainkaan. 

Ministeri ei ilmeisesti näe syytä sille, että STM ryhtyisi aktiiviseksi energiajuomien myynnin rajoittamisen suhteen, sillä hän heittää vastauksessaan pallon maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle. Koskinen puolestaan – kuten STM:ssä hyvin tiedetään – ei näe syytä energiajuomien myynnin rajoittamiselle. Ministeri Guzenina-Richardson toteaa: ”Elintarvikelainsäädäntö ja siihen liittyvien lakimuutosten valmistelu kuuluu maa- ja metsätalousministeriön vastuulle ja säädösten sekä elintarvikkeiden koostumuksen valvonta elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle.”

Jos näillä mennään, mitään energiajuomien myynnin rajoittamiseksi ei tule tällä vaalikaudella tapahtumaan. Päinvastoin, Panimoteollisuus tulee lisäämään energiajuomien myynnin kohdentamista alle 15-vuotiaille. Myös muiden lapsille suunnattujen piristävien tuotteiden myynti tulee kasvamaan. Kuten ministeri itse toteaa, ”kauppojen makeishyllyssä on myynnissä useita erilaisia energiavalmisteita: esimerkiksi purukumia, pastilleja ja lakritsituotteita. Uusia tuotteita tulee jatkuvasti markkinoille.”

Huolestuttavaa ei ole vain energiajuomien epäterveellisyys vaan se, että energiajuomia käyttö yhdessä alkoholin kanssa on yhä yleisempää, kuten ministerikin toteaa. Kun juo yhtaikaa energiajuomaa ja alkoholia, voi juoda alkoholia enemmän kuin muuten kykenisi. Myös urheilijat ovat alkaneet käyttää energiajuomia rinnan erilaisten lääkkeiden kanssa. 

STM:ssä kannattaisi vielä harkita tuoreen tutkimuksen tilaamista THL:stä, kuten toimenpidealoitteessani esitän. Ministeri kuitenkin myöntää, että ”energiajuomien valmistusaineiden terveysvaikutuksista ei juuri ole tietoa”. Juuri siksi tutkimus pitäisi tilata. Minusta sosiaali-ja terveysministeriön pitäisi pyrkiä lailla rajoittamaan energiajuomien myyntiä edes alaikäisille, kun asian vakavuutta ei kerran maa- ja metsätalousministeriössä ymmärretä. Ei muuten, mutta kyse sattuu olemaan ilmiöstä, jolla on terveysvaikutuksia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.