Liikenneministeri on alkolukon kannalla

Rattijuopumustapausten määrä on aivan liian suuri, sillä yksikin rattijuopon aiheuttama kuolema on liikaa. Rattijuopumustapausten vähentämiseksi tarvitaan lainsäädännöllistä tukea. Nykyisen lainsäädännön mukaan rattijuoppo menettää ajokortin hetkellisesti. Määräaikaiset ajokiellot eivät kuitenkaan estä uusimasta tekoa. 

Mielestäni pakolliset alkolukot vähintään rattijuopumustuomion saaneiden autoihin olisivat järkevin ratkaisu. Alkolukko olisi tehokas tapa estämään humalassa ajaminen. Tehokkaimmin alkolukko toimisi, mikäli se olisi kaikissa ajoneuvoissa. 
 
Alkolukkoajokortteja oli viime lokakuun alussa Suomessa vain 715, kun taas rattijuopumustapauksia on vuosittain jopa yli 20 000. 
 
Kysyin siksi kirjallisella kysymyksellä liikenneministeri Merja Kyllöseltä, miten alkolukkojen saamista ajoneuvoihin aiotaan hallituksessa edistää. Vastauksessaan kysymykseeni Kyllönen toteaa pitävänsä todennäköisenä, että alkolukko on tulevaisuudessa kaikkien autojen vakiovaruste. Kyllönen myös lupaa, että nykyinen hallitus edistää pakollisen alkolukon käyttöön ottoa.
 
Liikenne- ja viestintäministeriö asetti vuosi sitten tammikuussa työryhmän selvittämään alkolukon käytön laajentamista rattijuopumustapauksissa. Tavoitteena oli siis selvittää miten alkolukko voitaisiin määrätä ajo-oikeuden ehdoksi rattijuopumukseen syyllistyneellä. Työryhmä antaa mietintönsä lähiviikkoina. Mietintö tulee sisältämään tarpeelliset lainsäädäntöehdotukset.
 
Lisäksi liikenteen turvallisuusvirasto selvityttää parhaillaan alkolukon käyttöönottoa ja vaikutuksia ammattipätevyysvaatimusten alaisissa kuljetuksissa. Tämä olisi myös tarpeen, sillä viime kesänä alkolukot tulivat pakollisiksi vain niihin ajoneuvoihin, joita käytetään koulu- ja päivähoitotilauskuljetuksissa.
 
Alkolukkojen saaminen kaikkiin ajoneuvoihin edellyttää Kyllösen mukaan aktiivista toimintaa EU:n tieliikenneturvallisuutta hallinnoivissa toimielimissä. Ensisijainen askel olisi kuitenkin saada alkolukot pakollisiksi rattijuopumustuomion saaneille, sillä se jo vähentäisi uusimistapauksia.
 
Ministerin suopea suhtautuminen antaa odottaa vihreää valoa alkolukon pakollisuudelle rattijuopumistapausten vähentämiseksi. Toivon, että asia etenee lakiehdotukseksi, jolloin eduskunta saa asian äänestettäväksi.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.