Perustulokokeilu Itä-Helsinkiin

Blogissaan Jaana Pelkonen kirjoittaa suuttuvansa aina, kun kuulee ehdotettavan perustuloa. Nyt perustuloa on puolustanut Pelkosen puoluetoveri Lasse Männistö. Kokoomuksen kansanedustaja Pelkonen tulkitsee perustuloa niin, että se kannustaisi työtöntä toimettomuuteen ja laiskuuteen.


Asiahan on juuri päinvastoin. Perustulo tekisi mahdolliseksi silppu- ja pätkätöiden tekemisen vailla pelkoa sosiaaliturvan menettämisestä. Siksi se rohkaisisi työtöntä ottamaan työtä vastaan ja auttaisi pitkäaikaistyöttömiä ulos köyhyydestä. 


Sinänsä ymmärrän Pelkosen pelon ihan hyvin. On vaarallinen ajatus luoda järjestelmä, joka rohkaisisi nuoria ihmisiä työttömyyteen. Mutta jos asiaa pohtii tarkemmin huomaa helposti, että meillä on paraikaa voimassa sosiaaliturvajärjestelmä, joka jopa syrjäyttää työkykyisiä ihmisiä työelämästä. Etenkin toimeentulotuella elävien nuorten osuus on suuri: jopa joka kolmas alle 25-vuotias elää Helsingissä toimeentulotuella.


Syynä tähän ilmiöön ei suinkaan ole nuorten selkärangattomuus, vaan sosiaaliturvajärjestelmän joustamattomuus. Jos erehdyt tekemään parin viikon työpätkän, menetät seuraavassa kuussa asumistuen, etkä enää pysty maksamaan vuokraasi, koska lyhyen työpätkän palkka on jo syöty. Tämä ei ole ongelma vain työelämän kynnyksellä oleville nuorille, joille on usein tarjolla vain lyhtaikaista työkeikkaa, vaan myös yksinhuoltajavanhemmille. Vastuullinen yksinhuoltaja ei edes ota keikkatyötä vastaan, jos ei tiedä, millä parina lähikuukautena eletään, kun Kela perii asumistuet takaisin. 


Perustulo tekisi elämästä ennustettavampaa ja turvallisempaa ja siksi se auttaisi ihmisiä pääsemään työelämään. Kannattaa tiedostaa sekin, että työelämä on monimuotoistunut huomattavasti niistä päivistä, kun suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää alettiin rakentaa. Sosiaaliturva toimii parhaiten niiden kohdalla, joilla on takanaan pitkä ja yhtäjaksoinen työsuhde. Pätkä-, keikka- ja silpputöiden varassa eläville sekä itseään työllistäville freelancereille ja yksinyrittäjille järjestelmä on armoton ja epäoikeudenmukainen. Perusturva auttaisi nimenomaan silpputyöntekijöitä elättämään itse itsensä – seuraus olisi siis päinvastainen kuin Pelkonen pelkää. 


Mielestäni perustuloa kannattaisikin kokeilla alueella, jolla työttömyys ja nuoren ikäluokan osuus väestöstä on suuri. Etsimättä tulee mieleeni oma asuinalueeni Itä-Helsinki. Tähän kannattaisi Pelkosen tarttua. Mitään hävittäväähän yhteiskunnalla  ei olisi perustulon kokeilemisesta alueella, jolla työttömyys ja toimeentulotuen saajien määrä on jo nyt hälyttävä. 


Kuulun poikkipoliittiseen ja riippumattomaan työryhmään, joka laatii kansalaisaloitetta perustulosta. Alamme kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen maaliskuussa, toiveena saada 50 000 nimeä kasaan ja aloite eduskunnan käsittelyyn. Kaikkien, jotka kantavat huolta hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta, kannattaa pistää nimensä alle. 


Lue myös
Perustulo tarkoittaisi ruokarahaa tilille joka kuussa – myös jouluna
Perustulo 2011
Perustulo korvaisi porkkanan ja kepin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.