Helsingin rakennettava itse kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

Vuokra-asuntojen hinnat ovat Helsingissä ja kasvukeskuksissa karanneet käsistä. Köyhyystutkijoiden mukaan asumisen kalleus on keskeisin köyhyyttä aiheuttava tekijä Helsingissä. Kohtuuhintaisista asunnoista on niin suuri pula, että Helsingillä alkaa olla jo vaikeuksia saada kaupunkiin työntekijöitä. Tutkimusten mukaan palvelualoilla työskenteleville 500 euroa on se kipukynnys, jonka he pystyvät kuukaudessa vuokrasta maksamaan. Tällaisia asuntoja ei vain tahdo Helsingistä enää löytyä. Asunnottomiksi joutuvissa on jopa lapsiperheitä. Myös opiskelija-asunnoista on pulaa. Opiskelija-asuntoja riittää vain joka kolmannelle yliopisto-opiskelijalle.

Tulevaisuuskaan ei kovin valoisalta näytä. Pääkaupunkiseudulle muuttaa enemmän ihmisiä kuin suunnitelluilla asuinalueille on tulossa asuntoja. Vastaava epäsuhta vaivaa muitakin kasvikeskuksia.

Vuokra-asuntojen tavoite on Helsingissä jäänyt kauas tavoitteista ja on ilmeistä, että nyt käytössä olevat keinot eivät riitä tilanteen korjaamiseksi. Korot ovat niin matalalla, että ARAn (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) myöntämästä korkotuesta ei ole rakentamisen vauhdittajaksi. Helsingissä ja Vantaalla ei ole tänä vuonna aloitettu yhdenkään uuden vuokra-asunnon rakentamista, joka olisi saanut rahoitusta ARAsta. Muukin kuin ARAn tukema tuotanto on jäänyt kauas tavoitteista.

Yhtä tehoton on valtion ja kuntien välinen aiesopimus, jolla valtio on yrittänyt kannustaa pääkaupunkiseutujen kuntia ripeämpään rakentamiseen. Se ei ole lisännyt vuokra-asuntojen rakentamista.

Rakennusliikkeet haluavat tehdä asunnoilla bisnestä, niitä ei asunnottomuus tai pienituloisen ahdinko asuntomarkkinoilla kiinnosta. Pääkaupunkiseudun kunnat taas kilpailevat varakkaista asukkaista ja välttelevät niin halpojen asuntojen rakentamista, että köyhillä ja pienituloisilakin olisi niihin varaa.

Olisi jo aika tehdä se johtopäätös, että myös jonkun muun kuin rakennusliikkeiden pitäisi rakentaa kaupunkilaisille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Helsingin kaupungin pitää rakentaa itse edullisia vuokra-asuntoja, ellei niitä muuten synny. Jokaisella pitää olla varaa asua omassa kotikaupungissaa. Myös valtion pitäisi ottaa keinoon uusia keinoja, että edullisten vuokra-asuntojen rakentamiseen saataisiin vauhtia. Tumput suorina asunnottomuuden kasvua ei voi vierestä seurata, ei kaupungin eikä valtakunnan tasolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.