Eläkkeelle leimatut

Viisi nuorta jää Suomessa mielenterveysongelmien takia eläkkeelle joka päivä. Jokaisella heistä on oma tarinansa.
 
Työterveyslääkäri on määrännyt Jarkon, 29, loppuunpalamisen ja masennuksen takia pitkälle sairaslomalle. Viikot seuraavat toistaan samanlaisina, kukaan ei käy, eikä postiluukusta tipahda enää kuin mainoksia. Kunnes eräänä päivänä eteisen lattialle putoaa valkoinen kirjekuori, jonka vasemmassa yläreunassa lukee Kela.
 
Jarkko on ollut sairaspäivärahalla lähes puoli vuotta, minkä vuoksi häntä kehotetaan selvittämään kuntoutumismahdollisuutensa tai vaihtoehtoisesti hakemaan työkyvyttömyyseläkettä. Jarkko ei usko mahdollisuuteensa saada kuntoutusta. Eläke kuulostaa lopulliselta, mutta selkeämmältä. Eipä tarvitsisi enää pelätä, että toimeentulo loppuu.

Jani, 26, on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo vuosia. Jani olisi halunnut terapiaan, mutta Kela epäsi hakemuksen työkyvyttömyyseläkkeen perusteella: Kelan mielestä Jani oli terapiaan liian huonokuntoinen. Jani haluaisi tehdä osapäivätöitä ansaitakseen sen 700 euroa, jonka hän voi lain mukaan työkyvyttömyyseläkkeen päälle tienata. Töitä on kuitenkin Janin historialla vaikea saada. Eläke on Janille vakaata tuloa, mutta se sysää hänet loppuiäkseen köyhyyteen.
 
Meerin mielenterveys petti yläasteella. Meeri oli onnekas, sillä hänen äitinsä jaksoi tapella tyttärelleen sairaalapaikan. Sairaalasta Meeri sai lähetteen mielenterveyskuntoutujien yhteisökotiin, jossa toipuminen alkoi. Meeri suoritti loppuun peruskoulun ja pääsi koulutukseen. Nyt Meerillä on ammatti. Ehkä hän vielä saa töitäkin ja voi luopua työkyvyttömyyseläkkeestä. Mutta edelleen Meeri, 23, ostaa kaksi eläkeläislippua, kun menee mummonsa kanssa teatteriin.
 
Suomessa jää lähes kaksi tuhatta nuorta vuodessa eläkkeelle mielenterveyden ongelmien takia. En usko, että kovin moni masennuksesta kärsivä hakisi työkyvyttömyyseläkettä, jos sille olisi olemassa aito vaihtoehto: turvattu toimeentulo ja mahdollisuus saada terapiaa.

Loputtomille onnettomille tarinoille on olemassa myös vaihtoehtoisia onnellisia loppuja. Työkyvyttömyyseläke ei saisi olla peruste psykoterapian epäämiselle, eikä työkyvyttömyyseläkkeessä saisi olla 700 euron ansaintarajaa, joka sivumennen sanoen koskee paitsi mielenterveysongelmaisia, myös vammaisia.
Eikä kenellekään alle 30-vuotiaalle saisi tarjota työkyvyttämyyseläkettä, edes määräaikaista. Rikkinäinen mieli korjaantuu vain henkilökohtaisella kohtaamisella, ei anonyymillä kirjeellä kotiin.

 Vihreä Lanka 21.9. 2012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.