Alibudjetointi on palveluiden tietoista yksityistämistä

Kaupunginjohtajan budjettiesityksessä päivähoidon budjetti on jälleen alakanttiin arvioitu – nyt noin tuhannella lapsella.

Sama näytelmä toistuu vuodesta toiseen. On uskomatonta, että kokoomus haluaa tehdä tilastollisista faktoista neuvotteluasian. 

Päivähoito on ollut Helsingissä enemmän tai vähemmän retuperällä niin kauan kuin muistan. Suuri syy on juuri siinä, että kaupunginjohtaja alibudjetoi sosiaalitoimen määrärahat aina ennen budjettineuvottelujen alkamista. Neuvotteluissa ei pystytä tekemään riittäviä korjauksia, kun neuvottelijat joutuvat ottamaan vähimmäistavoitteeksi kaikkein välttämättömimmän korjaamisen.

Kun päivähoito budjetoidaan alakanttiin, joudutaan hoidossa olevat lapset on sovittamaan budjettiraamiin eikä toisinpäin. Lapsia on ylipaikoilla eikä päivähoitolakia pystytä noudattamaan. Alibudjetointi, eli kansalaisten tarpeiden sovittaminen taloudellisiin reunaehtoihin, on ongelma myös lastensuojelussa ja vanhustenhoidossa. Palvelut eivät vastaa todellista tarvetta.

Silmiini osui uutinen, että Helsingin kaupunki kutsuu perheitä keskustelemaan päivähoidon laadusta.  Päivähoidolle ollaan perustamassa omaa virastoa ja virkamiesjohto haluaa kuulla kaupunkilaisten näkemyksiä, missä on eniten parantamisen varaa ja mihin suuntaan vuorovaikutusta pitäisi kehittää. 

Eniten parantamisen varaa on tosiasioiden tunnustamisessa. Päivähoidon lapsiluku ei vähene sillä, että teeskennellään sen olevan tosiasiallista lukua pienempi ja alimitoitetaan päivähoidon budjetti sen mukaan. Kun näin tehdään, on kaupungissa koko ajan krooninen pula päivähoitopaikoista ja lapset joutuvat olemaan hoidossa ylisuurissa ryhmissä. Ellei päivähoidon suunnitelussa lähdetä liikkeille oikeista luvuista, ei päivähoidon tilanteeseen voi odottaa oleellista parannusta.

Parantamista on myös asenteissa. Lapsimäärää ei voi laskea samaan tapaan kuin lehmiä pellolla. Vaipanvaihto vie sen ajan minkä se vie. Siinä se on täysin verrannollinen sairaan asianmukaiseen hoitoon. Kaikesta ei voi eikä pidä säästää.

Kokoomuksen intressinä on tietenkin heikentää julkisia palveluita. Silloin se pääsee taas ehdottamaan, että eiköhän katsota, hoitaisiko yksityinen tämänkin palvelun halvemmalla ja paremmin. Kokoomus ajaa Helsinkiin palvelualoitetta, joka yksityistäisi palvelut yksi kerrallaan. Yksityistäminen vie peruspalveluita epätasa-arvoiseen suuntaan, eikä Vihreiden tukea sellaiselle politiikalle tule.

Puolueiden väliset budjettineuvottelut alkavat näinä päivinä Helsingissä. Vihreät vaativat jälleen realismia päivähoidon budjetointiin. Vain siten saadaan palvelu vastaamaan oikeaa tarvetta.

Päivähoidon asukastilaisuuksia on keskiviikkona 17.10. Korttelitalo Ruudissa (Kontulankaari 22), torstaina 1.11. Kotinummen ala-asteella, (Silkokuja 7) ja torstaina 22.11. Kannelmäen ala-asteella, (Kanneltie 1). Kaikki tilaisuudet järjestetään kello 17.30–20.00. Mukana ovat Helsingin päivähoidon johtaja Satu Järvenkallas, apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty 22. marraskuuta, sekä päivähoitoalueiden päälliköitä Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helkan edustajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.