Lapsiperheiden kotipalvelu Facebookiin!

Hallitusohjelmassa luvataan, että kaikki keinot huostaanottojen välttämiseksi otetaan käyttöön. Lupaus edellyttää ehkäisevien palveluiden vahvistamista kaikkialla, missä lapsiperheet asioivat.

Lisäksi hallitusohjelma edellyttää panostuksia lapsiperheiden kotipalveluun. Varhaiseen tukeen panostaminen säästää kuntien menoja, sillä kotipalvelu on tuntuvasti laitoshoitoa huokeampaa. THL:n laskelman mukaan yksi lastensuojelun laitospaikka maksaa vuodessa saman verran kuin 3000 tuntia kotipalvelua.

Kynnys hakea kotiapua on kuitenkin lapsiperheissä korkea. Apua haetaan vasta, kun jokin raja tulee vastaan ja pelätään, että seuraavaksi tilannetta ei pysty enää hallitsemaan. Väsymys saattaa estää yhteydenoton, mutta myös tiedon puute. Saatetaan pelätä, että avunpyyntö johtaa lastensuojeluilmoitukseen – pelätään, että lapset viedään pois, jos tunnustaa olevansa poikki. Avun tarpeen myöntäminen voi myös olla vaikeaa.

Kotipalveluista pitäisi tiedottaa niin hyvin, että jokikinen helsinkiläinen vanhempi tietää, että kotipalvelua voi saada ilman lastensuojelun tarvetta. Palvelun hakemisen pitää olla matalan kynnyksen takana ja palveluita pitää olla tarjolla nykyistä tasapuolisemmin ympäri Helsinkiä. Työelämän muutos pitää ottaa huomioon myös kotipalveluissa – tarvitaan lisää ilta- ja viikonloppuapua.

Saan valtuutettuna usein palautetta siitä, ettei kaupunki osaa tiedottaa palveluistaan. Tietoa palveluista on vaikea löytää, ja ohjeet palveluiden saatavuudesta ovat kapulakielisiä, jos niitä ylipäätään on olemassa. Ennalta ehkäisevät palvelut eivät saa olla portinvartijan takana. Palveluista pitää kertoa ihmisten kielellä ja niin, ettei yksikään apua tarvitseva vanhempi pelkää yhteydenoton johtavan huostaanottoon. Neuvolassa kotipalvelun esite pitää jakaa kaikille, ilman harkintaa ja kyselemistä. Mutta lapsen punnitsemisen ja mittaamisen välissä saa ja pitää kysyä vanhemmalta, mitä sinulle kuuluu ja miten sinä jaksat.

Helsinki voisi ottaa mallia Kirkkonummelta, jonka kotipalvelulla on omat Facebook-sivut. Niillä kerrotaan peruuntuneista kotipalvelun ajoista. Näin helpoa se on! Netistä löytyvän linkin ei tarvitse johtaa Kokkolan kirjastoon, jos etsii tietoa konkreettisesta avusta kotiin. Nopeus ja joustavuus on valttia myös varhaisessa tuessa. Ajoissa on yksinkertaisesti enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.