Terveyseroja kavennettava vahvistamalla perusterveydenhuoltoa

Pidin tänään Vihreiden ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa koskien sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamista.

Uudistus on harmillisesti kangerrellut, mutta eteenpäinkin on menty  ja hallitus antaa lopullisen mallinsa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi vuoden loppuun mennessä.

Terveydenhoito ei nyt toimi riittävän oikeudenmukaisesti ja luotettavasti. Sen vuoksi Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ei voi jättää uudistamatta.

Nykyjärjestelmän epäoikeudenmukaisuus näkyy julkisen perusterveydenhuollon kurjistumisena ja terveyserojen kasvamisena.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen ja kuntauudistuksen on tuettava toisiaan, eikä kumpikaan saa haudata toista alleen.

Vihreiden mielestä keskeiset hyvinvointipalvelut on pystyttävä tuottamaan kuntien tai sote-alueiden omin voimin.

Yksityisillä palveluilla voidaan täydentää julkisia palveluita, mutta yksityiselle ei pidä antaa monopoliasemaa. Terveys- ja sosiaalipalveluista ei saa tulla yksityisten ylikansallisten yhtiöiden bisnestä, jossa voitot kotiutetaan veroparatiiseihin.

Haluamme, että jokaisella suomalaisella on mahdollisuus saada asianmukaista hoitoa ajoissa. Toimiva julkinen perusterveydenhuolto on tasavertaisen hyvinvoinnin perusta.

Terveyserojen kaventaminen onnistuu parhaiten julkista perusterveydenhuoltoa vahvistamalla.

Terveyspalveluita parannetaan parhaiten niin, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito järjestetään ja tuotetaan samassa organisaatiossa. Hallinnonalojen raja-aitojen purkamisella voidaan parantaa kokonaisuuden ja kustannusten hallintaa sekä hoitoketjujen toimivuutta.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation osalta on nyt tehty vahva linjaus.

Vihreät on myös tyytyväinen hallituksen linjaan siitä, että on kehitettävä uudenlaisia tapoja viedä palveluita kansalaisia lähemmäs.

Puheen kokonaisuudessaan voi lukea verkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.