Oikeus avioliittoon on jokaisen oikeus

Tänään eduskunnan käsiteltäväksi saapuu kauan odotettu kansalaisaloite: aloite tasa-arvoista avioliittolaista. Edellisen kerran tasa-arvoista avioliittolakia käsiteltiin eduskunnassa pari vuotta sitten, kun 76 kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen asiasta. Silloin lakivaliokunnan konservatiivinen enemmistö päätti jättää aloitteen käsittelemättä.

Tällä kertaa on kuitenkin kysymys lähes 170 000 kansalaisen jättämästä aloitteesta, joten lakiovaliokunta ei voi enää haudata lakialoitetta. Tällä kertaa jokaisella kansanedustajalla on mahdollisuus äänestää sen puolesta, että kaikilla suomalaisilla on yhdenvertainen oikeus avioliittoon seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Oras Tynkkynen osoitti eilisessä kirjoituksessaan hyvin, että avioliitto on historiansa aikana muuttunut koko ajan. Perinteisen avioliiton kannattajat ovat siis heikoilla jäillä vedotessaan avioliiton muuttumattomaan traditioon. Avioliittolaki säädettiin vuonna 1929, jolloin epileptikot tai sukupuolitautia sairastivat saivat mennä naimisiin vain tasavallan presidentin luvalla. Samalla kiellettiin mielenterveysongelmaisten ja kehitysvammaisten oikeus avioliittoon ja siis rajoitettiin heidän ihmisoikeuksiaan. Tulevaisuudessa samaa sukupuolta olevien avioliiton kieltäminen nähdään varmasti vastaavanlaisena ihmisoikeusrikkomuksena.

Suomalaisten enemmistö kannattaa kyselytutkimusten mukaan tasa-arvoista avioliittolakia. Viime vuosina samaa sukupuolta olevien avioliitto on laillistettu monissa eri maissa. Lähes 700 miljoonaa ihmistä asuu alueella, jossa kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä voi mennä naimisiin. Se on mahdollista esimerkiksi kaikissa muissa Pohjoismaissa, Ranskassa ja Uudessa-Seelannissa. Toivon sydämestäni, että Suomi liittyy kevään aikana näiden maiden joukkoon.

Seksuaalivähemmistöjen eteen tehty työ ei ole valmis sen jälkeen, kun  tasa-arvoinen avioliittolaki saadaan säädettyä. Se on kuitenkin tärkeä askel kohti yhdenvertaista Suomea, jossa seksuaalinen suuntautuminen ei määrittäisi ihmisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.