Turkistarhaus on saatava loppumaan

Olin maanantaina Animalian #turkitontyyli -kampanjan avajaistilaisuudessa. Tilaisuudessa Syksy Räsänen pohdiskeli, miten sokeita länsimaissa ollaan turkiseläinten kohtelulle. Siinä missä kotieläimen säilyttäminen ahtaassa häkissä täyttäisi eläinsuojelurikoksen tunnuspiirteet, turkiseläimen kuten ketun tai minkin säilyttäminen ahtaassa häkissä ei ole kiellettyä, vaikka villieläimet ovat yhtä lailla tuntevia eläimiä kuin kotieläimet.

Häkissä elävä eläin on tuskin hyvinvoiva. Eläimet eivät kykene toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan virikkeettömissä ja ahtaissa olosuhteissa. Kaunis turkki ei missään tapauksessa ole tae turkiseläimen hyvinvoinnista, yhtä vähän kuin kaunis ulkonäkö on tae ihmisen onnellisuudesta. Tarhaus aiheuttaa eläimelle paitsi fyysisiä vahinkoja, myös vakavaa häiriökäyttäytymistä.

Vihreiden mielestä turkistuotanto voidaan lopettaa Suomessa siirtymäajan puitteissa, jotta tarhauskiellosta ei aiheudu kohtuuttomia seurauksia niille, joille turkistarhaus on elinkeino. Turkistarhaus on ollut mahdollista kieltää muissakin maissa, kuten Hollannissa, joka on Suomen tavoin merkittävä turkisten tuottajamaa. Esimerkiksi kosmetiikan eläinkokeet ja pe­rin­tei­set häk­ki­ka­na­lat on kielletty kaikissa EU-maissa. Päätöksiä eläinten paremmasta kohtelusta on mahdollista tehdä kun vain tahtoa on riittävästi.

Turkiseläinten suojelua koskeva asetus sekä eläinsuojelulaki ovat parhaillaan uudistettavina, joten on tärkeää, että juuri nyt tehdään kaikki mahdollinen työ turkistarhauksen siirtämiseksi historiaan myös Suomessa. Lakia on erityisen tarpeellista uudistaa siten, että se pystyy parantamaan eläinten oloja riittävästi.

Tämä hallituskausi on ollut pettymys. Kokoomusministerit eivät ole saaneet eläinten olojen parantamiseksi aikaan juuri mitään. Jopa keskustalaisen maa- ja metsätalousministerin aikana saatiin enemmän aikaan.

Epäeettisen elinkeinon lakkauttamiseksi on olemassa painavat perusteet. Suurimmalle osalle turkiskasvattajista turkistuotanto on sivuelinkeino ja alalla työskentelee pääasiassa kausityöntekijöitä. Myös moni tarhaaja on eläköitymässä, mikä osaltaan edesauttaa tuotannon lakkauttamista siirtymäajan puitteissa. Turkistarhaajien uudelleenkouluttamista muille aloille voidaan tukea, eikä ketään tietysti voida jättää tyhjän päälle.  Tarhaajien työllistymistä muille aloille on edesautettava.

Turkisalan siirtyminen maihin, joissa ei ole toimivaa eläinsuojelulainsäädäntöä on huolestuttavaa, mutta se ei tee Suomessa harjoitetusta tarhauksesta sen oikeutetumpaa. Myös meillä on vastuu esimerkiksi siitoskettujen kuljettamisesta Kiinaan, jossa eläimillä on usein heikot ja epäeettiset olot. Turkisalan viennin edistäminen on myös kyseenalaista toimintaa juuri siksi, että eläinten oloja ei valvota riittävästi kuljetusten aikana eikä tarhoissa.

Toisin sanoen tuen Animalian vaatimusta: Suomessa on laadittava viipymättä suunnitelma ja aikataulu turkistarhauksesta luopumiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.