Kirjoitukset

Järjetön ja lannistava työttömyysturvalaki

Silmiin osui uutisjuttu miehestä, joka työttömäksi jäätyään oli alkanut valmistaa puisia plektroja ja myydä niitä netissä. Mies oli työvoimatoimistossa asioidessaan kertonut avoimesti yrittävänsä jatkossa työllistää itsensä plektroja myymällä. Tästä haaveesta olisi kuitenkin kannattanut pysyä hiljaa: vaikka mies oli vuodessa tienannut vain noin 2000 euroa – siis alle suomalaisen keskitason kuukausipalkan – posti oli pian tuonut Kelalta kirjeen, jossa aiemmin maksettua työttömyysturvaa perittiin kokonaan pois. Mies oli vähäisen plektrabisneksen takia tulkittu kokopäiväiseksi yrittäjäksi, joka ei siis ollut työmarkkinoiden käytettävissä eikä niin ollen ansainnut työttömyysturvaa.

Lannistavaa ja järjetöntä!

Sipilän hallituksen vuoden alusta voimaan astunut uusi työttömyysturvalaki tulkitsee kaikki itsensä työllistäjät automaattisesti yrittäjiksi. Oli ennakoitavissa, että edellä kuvatun kaltaisia mielivaltaisia päätöksiä tulee jatkossa paljon: kun jokainen itsensä työllistäjä on lain silmissä yrittäjä, voi olla vaikea todistaa, ettei yrittäminen ole kokopäiväistä. Juuri siksi valmistelin eduskunnassa hallituksen lakiesitykseen vastalauseen ja Vihreät äänestivät esitystä vastaan.

Eilen osui silmiin myös itsensä työllistäjien kannalta hyvä uutinen: Suomen Journalistiliitto on perustamassa ensi syksynä freeosuuskunnan, jolla se yrittää auttaa itsensä työllistäjien onnetonta asemaa työttömyysturvassa. Osuuskunnan jäsenyys toivottavasti suojaa itsensä työllistäjiä työttömyysturvalain mielettömyydeltä. Journalistiliiton aikomuksena on palkata jäsenensä työsuhteisiin keikkatöihin, jolloin he välttyvät tulemasta tulkituiksi kokopäiväisiksi yrittäjiksi, joilla ei ole oikeutta työttömyysturvaan. Nerokasta!

Journalistiliiton mukaan osuuskunta toimii jäsenensä työnantajana ja hoitaa työnantajavelvollisuuksia, kuten palkanmaksun, sotu- ja eläkemaksujen maksamisen, verojen maksamisen sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Mielestäni tämä on hieno avaus Journalistiliitolta. Jos ei tunne itseään yrittäjäksi, sen voi freeosuuskunnan kautta välttää myös lain silmissä.

Kuulumalla freelanceosuuskuntaan osuuskunnan jäsen välttyy työttömyysturvan menettämisen pelolta ja turhalta taistelulta työvoimaviranomaisten kanssa ja voi keskittyä siihen mitä osaa eli omaan työhönsä. Miten vapauttava ajatus byrokratian kanssa kamppailevalle itsensä työllistäjälle!
 Toivottavasti hallitus ei torppaa tätäkin silpputyöntekijän asemaa parantaa hanketta hyökkäämällä lainsäädäntöteitse osuuskuntien kimppuun. Työn kun pitäisi olla valtiovallan suojeluksessa – niin sanotaan perustuslaissa – joten valtiovallan pitäisi tukea jokaisen oikeutta työhön eikä tehdä siitä kannattamatonta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.