Hallitus karauttamassa soten perustuslakiin kolmannen kerran

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi tänään hallituksen sote-esityksen käsittelyä. Perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen sote-esityksen viime keväänä. Tämän jälkeen hallitus on muuttanut yli puolta esityksensä lakipykälistä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtäväksi perustuslakivaliokunta antoi muuttaa hallituksen sote-esitystä sellaiseksi, että se läpäisee perustuslakivaliokunnan arvioinnin niin että siitä voidaan äänestää eduskunnan isossa salissa.

Tänään tuli harvinaisen selväksi, että hallitukselta puuttuu täysn halu varmistaa, että sen oma sote-esitys voisi mennä läpi perustuslakivaliokunnassa. Oppositio olisi halunnut kuulla keskeisiä sote-professoreita hallituksen kesäaikana tekemistä muutoksista, mutta hallituspuolueiden edustajat estivät sen äänin 10-7. Pääministeri Sipilä ilmoitti kesän korvalla, että hallitus lykkää soten toimeenpanoa vuodella. Tästä seuraa lakiesitykseen monia muutoksia, josta valiokunnan olisi pitänyt kuulla keskeisiä sote-professoreita. Tämän hallituspuolueet estivät.

Perutuslakia ei kuitenkaan voi ylittää eikä ohittaa – myös hallituksen sote-esityksen pitää mennä siitä läpi. Tämä tarkoittaa, että perustuslakivaliokunta joutuu kuulemaan asiantuntijat, joiden kuulemisen hallitus estää sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Toisin sanoen perustuslakivaliokunnan työ viivästyy, kun se joutuu tekemään työn, jota hallitus itse ei suostu tekemään ja jota se ei anna sosiaali- ja terveysvaliokunnankaan tehdä!

Jos hallitus haluaisi saada sote-uudistuksen läpi, sen tulisi laatia perustuslakivaliokunnan ehdot täyttävä lakiesitys. Perustuslakivaliokunta on jo alkukesästä asettanut selkeät raamit sille, minkälainen esitys on hyväksyttävä perustuslain näkökulmasta. Hallituksen tulisi laatia näihin raameihin sopiva esitys. Toistaiseksi sellaista ei kuitenkaan ole vielä näkynyt. Hallitus ei tee sille kuuluvaa työtä.

Tilanne on absurdi. Samaan aikaan kun hallituspuolueet syyttävät oppositiota soten viivästyttämisestä, hallituspuolueet tekevät kaikkensa varmistaakseen, ettei sote läpäise perustuslakivaliokunnan tarkastelua. Näyttää vahvasti siltä, että hallituksen sote-esitys kaatuu perustuslakivaliokuntaan.

Kaatukoon. Lakiesitys on susi eikä muutu ratkaisevasti kansalaisten kannalta paremmaksi, vaikka se täyttäisi niukasti perustuslain ehdot.