Yli sata kansanedustajaa allekirjoittanut lakialoitteen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan nostosta

Tiedote 30.11.2018

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon lakialoite lastensuojelun jälkihuollon ikärajan nostosta on saanut yli sadan kansanedustajan kannatuksen. Alanko-Kahiluoto esittää lastensuojelulain muuttamista siten, että lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa korotettaisiin 25 vuoteen. Nykyisin jälkihuollon päättymisen ikäraja on 21 vuotta.

Noudatetun käytännön mukaan yli sadan kansanedustajan allekirjoittamat lakialoitteet etenevät myös valiokuntakäsittelyyn.

– Olen ilahtunut, että eduskunnan enemmistö tukee tavoitetta. Lastensuojelulain tulee kattaa myös nuoret aikuiset, jotta nuorten syrjäytymistä ehkäistään. Toimiva lastensuojelu on koko yhteiskunnan etu, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Alanko-Kahiluoto sanoo.

Ikärajan nostoa ovat kampanjoineet muun muassa lapsi- ja perhejärjestöt Pelastakaa Lapset, Lastensuojelun Keskusliitto, Sos-Lapsikylä, Ehjä ry ja Perhehoitoliitto ry.

– Nykyinen ikäraja on liian matala, sillä moni nuori on syrjäytymisvaarassa kun lastensuojelun jälkihuolto päättyy. Hyvin onnistuneella lastensuojelun jälkihuollolla voidaan parhaimmillaan turvata nuorille aikuisille sujuva itsenäistyminen aikuisuuteen sekä ennaltaehkäistä nuorten aikuisten syrjäytymistä, Alanko-Kahiluoto perustelee.

Lastensuojelun jälkihuollon palvelut pitävät sisällään muun muassa tukea opintoihin ja työllistymiseen, henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa arjessa selviytymiseen, yhteiskunnan palveluihin ohjaamista, apua asunnon hankkimiseen sekä vertaistukitoimintaa.

– Lastensuojelun asiakkaina olleet nuoret tarvitsevat usein aikuisuuden kynnyksellä tehostettua tukea itsenäisen elämän aloittamiseen. Lastensuojelun jälkihuollon ikärajan nostaminen 25 vuoteen antaisi lastensuojelun ammattilaisille enemmän työkaluja toimia nuorten parhaaksi, Alanko-Kahiluoto toteaa.

Lisätietoja:
Outi Alanko-Kahiluoto
puh. 050 512 1727