Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja Johanna Karimäki: Vammaispalvelulakia ja Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta ei saa pysäyttää soten takia

TIEDOTE 5.12.2018

Vihreiden kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Johanna Karimäki vetoavat hallitukseen, jotta vammaispalvelulaki ja Ei myytävänä! -kansalaisaloite käsiteltäisiin vielä tällä vaalikaudella. Lakien käsittelyä ei Alanko-Kahiluodon ja Karimäen mukaan tulisi sitoa sote- ja maakuntauudistukseen.

– Vammaispalvelulaki parantaisi vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja itsemääräämisoikeuden toteutumista. Vammaispalvelulain uudistusta on valmisteltu pitkään yhdessä vammaisten henkilöiden kanssa, jotka odottavat tämä tarpeellisen uudistuksen toteutumista, Johanna Karimäki sanoo.

Vammaispalvelulaki olisi mahdollista toteuttaa sote- ja maakuntauudistuksesta huolimatta.

– Sote-uudistuksen kohtalo on epävarmalla pohjalla, ja aika tällä vaalikaudella käy vähiin. Hallitukselta olisi viisas veto olla sitomatta keskeisiä vammaisten elämänlaatua parantavia uudistuksia soten aikatauluun, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Alanko-Kahiluoto toteaa.

Parhaillaan vietetään kansainvälistä kehitysvammaisten viikkoa.

– Vammaispalveluissa ei ole kyse ylimääräisestä lisäpalvelusta, vaan lailla turvatusta oikeudesta osallistua yhdenvertaisesti yhteiskuntaan. Hallituksella on nyt mahdollisuus osoittaa, ovatko vammaisten oikeudet heille tärkeitä, Karimäki toteaa.

Lain mukaan kansalaisaloite raukeaa, mikäli sitä ei ehditä käsitellä sillä vaalikaudella, jolla se on annettu eduskunnan käsiteltäväksi. Tämä uhkaa Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta.

– Tein sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänestysesityksen, että olisimme käsitelleet erittäin tarpeellisen Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen lausunnon nopeasti, jotta asia pääsisi eteenpäin soten käsittelyaikataulusta riippumatta eikä aloitteen alullepanijoiden kova vaiva allekirjoitusten kokoamisessa valuisi hukkaan. Äänestimme asiasta ja ikävä kyllä hallituspuolueet estivät enemmistöllään kansalaisaloitteen käsittelyn ennen sotea, Alanko-Kahiluoto kertoo.

Lisätietoja:

Outi Alanko-Kahiluoto
puh. 050 512 1727

Johanna Karimäki
puh. 050 512 1948