Valtion matkustussääntö on päivitettävä ilmastokriisin aikakauteen

Tiedote 7.2.2019

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto peräänkuuluttaa ilmastoystävällisempää työmatkailua. Alanko-Kahiluoto jätti tiistaina eduskunnassa toimenpidealoitteen valtion matkustussäännön uudistamiseksi ilmastopäästöjä vähentäväksi.

– Matkustussääntö on muotoutunut vuosikymmenten kuluessa työmarkkinaosapuolten ja valtion välisissä neuvotteluissa. Nyt on aika ottaa huomioon myös ilmasto. Esimerkiksi kielto yhdistää virka- ja lomamatkaa tuntuu ilmastokriisin aikana ihan aataminaikaiselta ohjeelta, Alanko-Kahiluoto puuskahtaa.

Valtion matkustussäännön ohjeistuksessa tulisi Alanko-Kahiluodon mukaan huomioida paitsi ilmaston lämpenemisen haasteet myös teknologian ja etätyön kehittymisen suomat mahdollisuudet matkustamisen ja työnteon yhdistämiseen.

– Elämme todellakin ilmastokriisin aikakautta. Me olemme viimeinen sukupolvi, joka voi pysäyttää ilmastonmuutoksen yli kohtalokkaan rajan. Tässä ajassa työ- ja lomamatkojen yhdistäminen pitää nähdä keinona vähentää kokonaismatkustusmäärää ja sitä kautta matkailun haittavaikutuksia. Alanko-Kahiluoto toteaa.

– Valtion matkustussäännön pohjalta tehdään lähes kaikki työmatkapäätökset julkisilla aloilla. Sitä muuttamalla voitaisiin ohjata työmatkailua ilmaston kannalta kestävämpään suuntaan, Alanko-Kahiluoto toteaa.

Lentoliikenteen päästöt vastaavat noin kolmesta prosentista EU:n ja yli kahdesta prosentista globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä.

– Matkustusohjesääntöä pitäisi päivittää siten, että työmatkoissa pitäisi ottaa huomioon paitsi matkustuksesta työnantajalle koituvat suorat kulut, myös matkustamisen ilmastovaikutukseen liittyvät ulkoistetut kulut, esimerkiksi hiilinieluja kasvattavan kompensaation muodossa, Alanko-Kahiluoto toteaa.

Valtion matkustussääntö ei huomioi myöskään riittävästi nykyisten mobiililaitteiden tuomia etätyön mahdollisuuksia.

– Olisi ilmaston kannalta fiksua, että matkustusaikaa voisi käyttää työntekoon, toteaa Alanko-Kahiluoto.

Joulukuussa Alanko-Kahiluoto esitti, että eduskunnan tulisi ottaa käyttöön lentomatkojen päästökompensaatio. Puhemiehen nimittämä työryhmä selvittää tapaa kompensoida eduskunnan työmatkalentojen päästöt.

Lisätietoja:

Outi Alanko-Kahiluoto

050 512 1727

Linkki aloitteeseen: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/TPA_75+2018.aspx