Vaadimme arvostusta naisen työlle

Helsinki ei ole vain asuinpaikka, vaan myös työnantaja.

Tiesitkö, että Helsinki on Suomen suurin työnantaja? Tiesitkö, että kaupungin 38 000 työntekijöistä enemmistö on naisia?

Tiesitkö, että kun Helsinkiä 1800-1900 lukujen taitteessa rakennettiin, naiset tekivät raskaimman työn? Vuosisadan alussa nousivat monet Helsingin nykyisistä maamerkeistä. Rakennettiin Paasitornia, Kansallisteatteria, Elannon leipätehdasta. Raskainta työtä rakennuksilla oli tiilenkantajien työ. Heistä valtaosa oli naisia. Naiset kantoivat harteillaan tiiliä aamusta iltaan ylös rakennustelineille ja kun he illalla riisuivat puseronsa, oli se monilla veren tahrima. Alkuperäistä naisten kantamista tiilistä rakennettua seinää voi tänäkin päivänä ihailla Teksitalon yläkerroksissa.

Helsinkiä ei olisi ilman naisten työtä. Naisen elämään on valtava merkitys sillä, millainen työnantaja Helsinki on: pystyykö palkalla Helsingissä elämään, löytyykö päiväkoti läheltä, onko miehen palkka naisen palkkaa suurempi.

Työ ei saa olla niin kuormittava, että tuntuu kuin kuormaa kantaisi. Vanhustenhoidossa, varhaiskasvatuksessa, opetuksessa, terveysasemilla ja lastensuojelussa pitää olla riittävästi henkilöstöä. Hoito- ja opetusryhmien on oltava riittävän pieniä. Jatkokoulutukseen pitää tarjota mahdollisuuksia. Omaan työhön ja työaikoihin pitää voida vaikuttaa.

Tasa-arvoa rakennetaan tilli tiileltä. Jokaisella tiilellä on paikkansa ja iso merkitys sille, että lopputulos ei huoju eikä heilu. Riittävä palkka on perusasioita, kohtuuhintainen asunto toinen. Arki pelaa, jos palvelut pelaavat: lääkäriin pääsee lapsen sairastuessa, kotiapua on saatavilla tarpeen tullen.

Helsinki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan, siis myös työnantajana. Seuraavalla valtuustokaudella Helsingin on työnantajana edistettävä tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä seuraavin keinoin:

  • Jatketaan Helsingin kaupungin henkilöstön tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa
  • Jatketaan palkkakehitysohjelmaa eli työntekijöiden palkkoja nostetaan työvoimapulasta kärsivillä aloilla kuten varhaiskasvatuksessa ja lastensuojelussa
  • Turvataan naisvaltaisten sote- ja kasvatusalojen työntekijöiden riittävyys
  • Edistetään kaupungin palveluissa, koulutuksessa ja rekrytoinneissa rasismin ja syrjinnän vastaisia käytäntöjä kuten anonyymiä rekrytointia
  • Tarjotaan työaikajoustoja erilaisissa perhe- ja elämäntilanteissa

Olkoon Helsinki ihmisten kohtelussakin reilu ja esimerkillinen toimija, joka huolehtii eikä syrji, ei hajota vaan rakentaa.

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!