Vierailin tänään lastensuojelun jälkihuollon asumisyksikössä, jossa asuu 18-25-vuotiaita lastensuojelua kokeneita nuoria. Tällaisia yksiköitä ei ole muualla Suomessa ja se on hallituksen leikkausten syy.
Istuvan hallituksen häpeällisin päätös on ollut lastensuojelun jälkihuoltolain ikärajan laskeminen 25 vuodesta 23 vuoteen. Mitään säästöä ei ole leikkauksella saatu: nuorten asunnottomuus ja syrjäytyminen ovat sen johdosta lisääntyneet eikä henkisen säryn hintalappua pysty kukaan laskemaan. Puhumme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista nuorista.
Kaikki lastensuojelua kokeneet nuoret eivät tarvitse yhteiskunnan palveluita lastensuojelun päätyttyä ja siitä on voinut kieltäytyä. Nuorille, joilla on masennusta, päihdeongelmia tai muita mieleterveysongelmia, lastensuojelun jälkihuolto on henkivakuutus.
Poukkoilevaa päätöksentekoa
Lastensuojelun jälkihuollon ikäraja nostettiin vuonna 2019 minun eduskunta-aloitteellani 21 vuodesta 25 vuoteen. Uudistus astui voimaan 2020 ja ehti olla voimassa vain kolme vuotta ennen kuin Kokoomuksen ja Perussuomalaisten johtama hallitus iski siihen saksensa. Aloitteeni ansiosta lastensuojelun jälkihuoltoon perustettiin uusia virkoja ympäri Suomen ja lastensuojelun määrärahoja kasvatettiin.
Vuonna 1999 syntyneet olivat ensimmäinen ikäluokka lastensuojelunuoria, joita uudistus kosketti. Kun hallitus laski jälkihuollon ikärajaa kahdella vuodella, noin 2000 nuorta potkaistiin pois jälkihuollon palveluista. Monelta sammui uudestaan syttynyt toivo paremmasta tulevaisuudesta.
Kukaan ei tosiasissa tiedä, mitä kaikille näille nuorille tapahtui. Monilla lastensuojelunuorista puuttuu turvaverkosto, perhe ja sukulaiset, jotka pitäisivät heistä huolta. Moni nuorista on saattanut tippua kokonaan yhteiskunnan ulottumattomiin. Hallitus haki leikkauksella 24 miljoonan säästöä.
Mitään säästöä ei ole tullut, se on varmaa. Yksin yhden nuoren asunnottomuuden kustannukset maksavat yhteiskunnalle jopa kymmeniä tuhansia vuodesta. Syrjäytymisen hintalappu ei ole mitätön.
Helsinki toimii toisin
Vaikka hallitus leikkasi lastensujelun palveluista, Helsinki jatkoi itse lastensuojelun jälkihuollon rahoittamista omista rahoistaan. Lisäksi Helsinki on kehittänyt ja toteuttanut jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelua vuoden 2022 lopusta saakka. Sen johdosta meillä on lastensuojelun jälkihuollon tuetun asumisen yksikkö, jossa tänään vierailin. Onneksi vierailin. Sain vierailusta ja tapaamieni nuorten tarinoista voimaa jatkaa taistelua heikoimmassa asemassa olevien nuorten eteen.
Jälkihuollon tuetun asumisen yksikkö, jossa vierailin, tarjoaa jälkihuollon palveluita 23 vuotta täyttäneille lastensuojelua kokeneille nuorille, jotka eivät vielä pärjää yksin. Vahvasti yhteisöllisessä asumisyksikössä nuoret saavat päivittäistä tukea arjen hallintaan. Yksikössä työskentelevä lastensuojelun henkilökunta on vahvasti nuorten elämässä läsnä. Tuki on henkilökohtaista ja kattaa esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluun ohjaamisen, lääkäripalvelun ja kaiken sen avun, jonka nuori tarvitsee. Jos nuori ei pääse ylös sängystä, lääkäri menee hänen luokseen. Nuorta ei jätetä.
Jälkihuolto maksaa itsensä takaisin
Kun tapaa lastensuojelun jälkihuollossa olleita nuoria, ei voi kuin vakuuttua palvelun ylivertaisuudesta. Kahden vuoden aikana palvelun asiakkaista yli 60 prosenttia oli siirtynyt itsenäiseen tai kevyemmin tuettuun asumiseen. Häätöjen määrä kahden vuoden seuranta-ajalla puhdas nolla. Palveluun tulleista asiakkaista noin 20 prosenttia on ollut asunnottomia tullessaan palveluun.
Kaikille hyvinvointialueille pitäisi perustaa samanlaisia tuetun asumisen jälkihuollon asumisyksiköitä, jonka 2-vuotissyntymäpäivillä tänään vierailin. Helsingin yksikköön pääsevät vain helsinkiläiset nuoret. Vinkki ehdokkaille kaikkiin vaalipiireihin: tehkää tästä valtuustoaloitteita! Ketään apua tarvitsevaa haavoittuvassa asemassa olevaa nuorta ei saisi jättää yksin. Jokainen nuori on arvokas. Jokainen nuori ansaitsee tulla autetuksi.
Ps. NAL Palveluiden jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelu on ehdokkaana Talentian Hyvä käytäntö -kilpailun finaalissa 2025. Äänestä suosikkiasi Hyvä käytäntö -kilpailun finalisteista.